ΚΟΣΜΟΣ

Στη φυλακή ο γιος του πρώην προέδρου της Ονδούρας για ναρκωτικά

Στη φυλακή ο γιος του πρώην προέδρου της Ονδούρας για ναρκωτικά
EPA/MANUEL BRUQUE/φωτογραφία αρχείου

Σε 24 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ο γιος του πρώην προέδρου της Ονδούρας για τη συμμετοχή του στη διακίνηση ναρκωτικών από την Ονδούρα στις ΗΠΑ.

Ο γιος του Πορφίριο Λόμπο, Φάμπιο, είχε συλληφθεί την 20ή Μαΐου 2015, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διεξήγαγε στην Αϊτή η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) και κατόπιν μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη για να δικαστεί.

Τον Μάιο του 2016, ο 46χρονος Λόμπο παραδέχθηκε την ενοχή του στην κατηγορία της συμμετοχής σε δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ. Αντιμετώπιζε ποινή από δέκα χρόνια κάθειρξη ως ισόβια.

Μεταξύ του 2009 και του 2015, ο Φάμπιο Λόμπο συνεργαζόταν με το καρτέλ Λος Κατσίρος δε Τόκος. Από το 2012, προσέφερε προστασία για τη διακίνηση πολλών τόνων ναρκωτικών, φροντίζοντας να αποφεύγονται απροειδοποίητοι έλεγχοι χάρη στην επιρροή που διέθετε. Επίσης είχε εξασφαλίσει τη φρούρηση αυτοκινητοπομπών με κοκαΐνη από στρατιωτικούς της Ονδούρας, με αντάλλαγμα 70.000 δολάρια σε ρευστό.

Το 2014, παγιδεύτηκε από πράκτορες της DEA, που υποδυόμενοι τους μεξικανούς διακινητές ναρκωτικών του ζήτησαν βοήθεια για τη μεταφορά ενός τεράστιου φορτίου ναρκωτικών —τριών τόνων κοκαΐνης— στις ΗΠΑ. Τον έπεισαν να πάει στην Αϊτή για να πληρωθεί την προμήθειά του, όπου τον συνέλαβαν.

Τον Μάρτιο ο πατέρας του Φάμπιο, ο πρώην πρόεδρος Πορφίριο Λόμπο, κατηγορήθηκε με τη σειρά του από έναν πρώην λαθρέμπορο ναρκωτικών ότι δωροδοκήθηκε με 450.000 ως 500.000 δολάρια σε αντάλλαγμα για την προστασία του και την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων στο μέλλον.

Ο πρώην βαρόνος των ναρκωτικών Ντέβις Λεονέλ Ριβέρα Μαραντιάγκα, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Χαβιέρ ήταν ο επικεφαλής του καρτέλ Λος Κατσίρος για δέκα χρόνια, ως το 2013, κατηγόρησε επίσης για διαφθορά πολλούς γνωστούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών στελεχών. Όλοι οι πολιτικοί τους οποίους κατονόμασε αρνήθηκαν πως δωροδοκήθηκαν.

Ο Πορφίριο Λόμπο, ο οποίος κυβέρνησε την Ονδούρα από το 2010 ως το 2014, δεσμευόταν ότι θα πάτασσε το οργανωμένο έγκλημα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο σημερινός πρόεδρος, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, που χαρακτηρίζει υπεύθυνες για το υψηλό επίπεδο της εγκληματικότητας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ