ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: H Μιανμάρ τοποθετεί νάρκες στα σύνορά της με το Μπαγκλαντές

Reuters: H Μιανμάρ τοποθετεί νάρκες στα σύνορά της με το Μπαγκλαντές
REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αποκαλύπτει πως η Μιανμάρ έχει τοποθετήσει νάρκες στα σύνορα της με το Μπαγκλαντές με πιθανότερο σκοπό να σταματήσει την επιστροφή της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, που είναι υπό διωγμό από την ασιατική χώρα.

Δύο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της Ντάκα, σε ανώνυμες δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων, ενημέρωσαν πως το Μπαγκλαντές θα προσχωρήσει σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση ναρκών τόσο κοντά στα σύνορά του.

«Τοποθετούν νάρκες σε δικό τους έδαφος κατά μήκος του συρματοπλέγματος τους», τόνισε μία από τις πηγές, προσθέτοντας πως η ενημέρωση για την επικίνδυνη ενέργεια της γείτονος χώρας αποκαλύφθηκε κυρίως λόγω φωτογραφικού υλικού από την περιοχή.

«Οι δυνάμεις μας είδαν τρεις-τέσσερις ομάδες να εργάζονται στο σημείο κοντά στο συρματόπλεγμα και να τοποθετούν κάτι στο έδαφος», συμπλήρωσαν οι πηγές και εξήγησαν πως το μυστήριο των φωτογραφιών ξεδιαλύθηκε ύστερα από την ενημέρωση της κυβέρνησης από πληροφοριοδότες.

Οι πηγές, όπως αναφέρει το Reuters, δεν ξεκαθάρισαν αν οι εν λόγω ομάδες εργασίας φορούσαν στρατιωτικές στολές, όμως δήλωσαν σίγουρες πως δεν ήταν μέλη της κοινότητας Ροχίνγκια, που αποχωρεί κατά κύματα από την Μιανμάρ ύστερα από τα επεισόδια που ξέσπασαν στις 25 Αυγούστου. Υπολογίζεται πως σχεδόν 146.000 Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές.

Ο μπαγκλαντεσιανός αξιωματικός της συνοριοφυλακής, Manzurul Hassan Khan, είχε ενημερώσει το πρακτορείο ειδήσεων για εκρήξεις στα σύνορα Μιανμάρ – Μπαγκλαντές την Δευτέρα, κατά την διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δύο αγόρια.

Μετά τις νέες αποκαλύψεις το θέμα των εκρήξεων παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς είναι πολύ πιθανό τα παιδιά, ένα εκ των οποίων έχασε το αριστερό του πόδι, να τραυματίστηκαν από νάρκη που εξερράγη καθώς περνούσαν από το σημείο, όπως τόνισε ο ίδιος.

Μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας πήγε στο σημείο της έκρηξης και αποτύπωσε σε βίντεο αντικείμενο που μοιάζει με νάρκη. Ο ίδιος εκτίμησε πως υπήρχαν ακόμη δύο παρόμοια αντικείμενα θαμμένα στο έδαφος. Δύο άλλοι πρόσφυγες δήλωσαν στο Reuters πως μέλη του στρατού της Μιανμάρ εμφανίστηκαν κοντά στο σημείο της έκρηξης, λίγη ώρα μετά τον τραυματισμό των παιδιών.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν μπόρεσε να ξεδιαλύνει κατά πόσο τα αγόρια τραυματίστηκαν πράγματι από νάρκη, ούτε φυσικά να συνδέσει το περιστατικό με τις ενέργειες του στρατού της Μιανμάρ, που δεν έχει όμως καταδικάσει κατά κανέναν τρόπο τις εκρήξεις.

2017 08 14T094206Z 216469667 RC1975FE5C00 RTRMADP 3 MYANMAR ROHINGYA INDIA

(Μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας/REUTERS/Mukesh Gupta)

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κρατικής συμβούλου (της Μιανμάρ), Αούνγκ Σαν Σου Κι, σχολιάζοντας το περιστατικό τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί «πού σημειώθηκε η έκρηξη, ποιος έχει πρόσβαση στο σημείο και ποιος τοποθέτησε τις νάρκες. Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει πως οι νάρκες δεν τοποθετήθηκαν εκεί από τρομοκράτες;», διερωτήθηκε.

Με την σειρά της, στρατιωτική πηγή της χώρας ενημέρωσε πως την δεκαετία του 1990 τοποθετήθηκαν νάρκες στα σύνορα για σταματήσουν οι καταπατήσεις, όμως έκτοτε είναι σε εξέλιξη προσπάθεια απομάκρυνσης τους, υπονοώντας έτσι πως οι εκρήξεις μπορεί να οφείλονταν σε κάποιες ξεχασμένες νάρκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ