ΚΟΣΜΟΣ

Ο τυφώνας Ίρμα «χτύπησε» τα νησιά της Καραϊβικής και απειλεί με πλημμύρες

Ο τυφώνας Ίρμα «χτύπησε» τα νησιά της Καραϊβικής και απειλεί με πλημμύρες
National Weather Service National Hurricane Center/Handout via REUTERS

Ο τυφώνας Ίρμα κατέφτασε απειλητικός στα νησιά της Καραϊβικής.

Η Ίρμα κινείται με ανέμους 295χλμ την ώρα και μετά το πέρασμα της σήμερα το πρωί από το νησί Μπαρμπούντα της Καραϊβικής κατευθύνεται στο Σεντ Μάρτιν, ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο.

Οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι περισσότεροι κάτοικοι σε Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έμειναν χωρίς ρεύμα και περίπου 1.000 πέρασαν το βράδυ τους στα καταφύγια.

Τα νησιά Ανγκουίλα, Μοντσερράτ, Σεντ Κιτς και Νέβις, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, το Πουέρτο Ρίκο και η Δομινικανή Δημοκρατία, απειλούνται άμεσα. Όλα τους έχουν πάρει μέτρα προστασίας και είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την προστασία πολιτών

Εργάτες προσπαθούν επί ημέρες να καλύψουν όλα τα παράθυρα κατά μήκος της παραλίας στην πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, Σαν Χουάν, ενώ παίρνουν μέτρα και για την προστασία του εμπορικού κέντρου.

«Φοβάμαι γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη καταιγίδα που έχουμε δει εδώ», τόνισε εργάτης εκφράζοντας έτσι τον γενικότερο φόβο που επικρατεί στη χώρα.

2017 09 05T174515Z 364327117 RC1381837320 RTRMADP 3 STORM IRMA

(REUTERS/Alvin Baez)

2017 09 05T221333Z 459164228 RC1514003910 RTRMADP 3 STORM IRMA

(REUTERS/Ricardo Rojas)

Η Ίρμα συγκαταλέγεται στους πέντε πιο ισχυρούς τυφώνες στον Ατλαντικό Ωκεανό τα τελευταία 80 χρόνια, και όπως ο Χάρβεϊ, που έπληξε προ ημερών το Τέξας των ΗΠΑ, πολύ γρήγορα ανέβηκε κατηγορία επικινδυνότητας, φτάνοντας στο 5.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο, συμβούλευσε τους κατοίκους του να βρουν καταφύγιο σε μία από τις 460 δομές που υπάρχουν στη χώρα και ζήτησε από την Εθνοφρουρά να εκκενώσει περιοχές στα βόρεια και ανατολικά του νησιού που κινδυνεύουν από πλημμύρες. Είναι μία κατάσταση «δίχως προηγούμενο», δήλωσε.

Ο τυφώνας αναμένεται στις ακτές της Φλόριντα το Σαββατοκύριακο, με τις ΗΠΑ να έρχονται αντιμέτωπες με νέες καταστροφικές επιπτώσεις από την μανία της φύσης, ύστερα από τον Χάρβεϊ που κόστισε την ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους και άφησε πίσω του ζημιές 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα Φλόριντα Κις διέταξαν να κλείσουν τα σχολεία, ενώ προέτρεψαν τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης Κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ να μετακινηθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Πολλές αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ οι American Airlines προσέθεσαν πτήσεις από τα Σεντ Κιτς, το Σεντ Μάρτιν και το Σαν Χουάν προς το Μαϊάμι για όσους θέλουν να φύγουν από τις περιοχές που κινδυνεύουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ