ΚΟΣΜΟΣ

Βιβλική καταστροφή από το πέρασμα της Ίρμα στην Καραϊβική, που απειλείται από άλλους δύο κυκλώνες

Βιβλική καταστροφή από το πέρασμα της Ίρμα στην Καραϊβική, που απειλείται από άλλους δύο κυκλώνες
Mandatory credit RCI GUADELOUPE/Handout via REUTERS

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές από τον τυφώνα Ίρμα, που «εξαφάνισε» δύο νησιά της Καραϊβικής, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και τραυματίες, ενώ «χτύπησε» και το Πουέρτο Ρίκο, και πλέον κατευθύνεται προς τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η «δοκιμασία» από τα καιρικά φαινόμενα όμως φαίνεται πως δεν τελειώνει για την Καραϊβική, όπου κατευθύνεται ο Χοσέ, μια τροπική καταιγίδα που αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα, την ώρα που άλλη μια τροπική καταιγίδα, η Κάτια, κατευθύνεται προς το Μεξικό.

Η ένταση της τροπικής καταιγίδας Χοσέ, ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φθάνοντας στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται 1.675 χιλιόμετρα ανατολικά των Μικρών Αντιλλών, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα (σ.σ. κατηγορία 1) και μετακινείται 26 χιλιόμετρα ανά ώρα προς δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με νεότερο δελτίο του NHC στις 00:00 (ώρα Ελλάδας). Οι Μικρές Αντίλλες ήδη πλήττονται από τον κυκλώνα Ίρμα —κατηγορίας 5— ο οποίος απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής και τη Φλόριντα.

2017 09 07T010042Z 367568728 RC14A91183B0 RTRMADP 3 STORM IRMA


Πηγή: REUTERS/Alvin Baez

Παράλληλα και η τροπική καταιγίδα Κάτια μετατράπηκε σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσαν οι αμερικανοί μετεωρολόγοι. Ο νέος κυκλώνας απέχει 295 χλμ. ανατολικά του Ταμπίκο του Μεξικού, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. ανά ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το NHC. Τα μοντέλα των αμερικανών μετεωρολόγων πάντως υποδεικνύουν ότι αυτός ο κυκλώνας θα παραμείνει στο νότιο τμήμα του Κόλπου τις επόμενες ημέρες.

Τεράστιες καταστροφές στον Άγιο Μαρτίνο

Ο τυφώνας Ίρμα κατέστρεψε το 95% του γαλλικού τμήματος του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου, ενώ υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 8 νεκρούς και 21 τραυματίες, τόσο στον Άγιο Μαρτίνο όσο και στο νησί του Αγίου Βαρθολομαίου, σε έναν απολογισμό που κάθε άλλο παρά οριστικός είναι καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στις αρμόδιες Αρχές να ερευνήσουν όλα τα τμήματα των νησιών αυτών.

2017 09 06T160151Z 1073234247 RC1FF3B11890 RTRMADP 3 STORM IRMA


Πηγή:REUTERS/Alvin Baez

«Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο. Έχω υποστεί σοκ. Είναι συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου Ντανιέλ Γκιμπς μιλώντας στο Radio Caraïbes International. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όλοι όσοι μπορούν να απομακρυνθούν», καθώς αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο θα είναι «αδύνατον» να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς».

«Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, σπίτια καταστράφηκαν, εκτιμάται ότι ίσως και το 60% ως 70% των κατοικιών έχουν καταστραφεί στον Άγιο Μαρτίνο», υπογράμμισε ο νομάρχης της Γουαδελούπης Ερίκ Μερ.

2017 09 06T160107Z 80139097 RC1E3DACA3A0 RTRMADP 3 STORM IRMA


Πηγή:REUTERS/Alvin Baez

Στο μεταξύ, η γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν έφθασε σήμερα το πρωί στο γαλλικό νησί της Γουαδελούπης, από το οποίο εξαρτάται διοικητικά ο Άγιος Μαρτίνος, συνοδευόμενη από ένα απόσπασμα διασωστών της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας υπό τον συνταγματάρχη Βενσάν Μπουασάρ.

Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχει επαναλειτουργήσει ένα τμήμα του αεροδρομίου του Αγίου Μαρτίνου, πράγμα που θα επιτρέψει την προσεχή άφιξη ενός στρατιωτικού αναγνωριστικού αεροπλάνου.

Αερογέφυρα, που πρόκειται να στηθεί από σήμερα ανάμεσα στον Άγιο Μαρτίνο και τη Γουαδελούπη, «θα επιτρέψει να σταλούν αυτά τα οποία έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να μεταφερθούν εδώ οι τραυματίες», σύμφωνα με την Ζιραρντέν, η οποία ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ενισχύσεων δια θαλάσσης, αλλά και πόσιμου νερού και υλικού αρωγής.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από μια σύσκεψη του κλιμακίου που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προέβλεψε ότι ο κυκλώνας θα προκαλούσε ανθρώπινα θύματα. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να έχουμε σαφή απολογισμό, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι ο αντίκτυπος θα είναι βαρύς και σκληρός», είπε ο Μακρόν. «Θα υπάρξουν θύματα και οι υλικές ζημιές και στα δύο νησιά θα είναι μεγάλες», πρόσθεσε.

Στις τεράστιες υλικές ζημιές που προκάλεσε στο νησί του Αγίου Μαρτίνου ο καταστροφικός κυκλώνας Ίρμα, ένα καιρικό φαινόμενο «έντασης που δεν έχει προηγούμενο στον Ατλαντικό», αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας χθες βράδυ.

2017 09 06T164330Z 1746996922 RC1D3BE9DD40 RTRMADP 3 STORM IRMA SAINT MARTIN UGC


Πηγή:Mandatory credit RCI GUADELOUPE/Handout via REUTERS

«Οι ζημιές είναι τεράστιες» κι ακόμη δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη αποτίμησή τους, τόνισε μιλώντας στα μικρόφωνα ολλανδικών ΜΜΕ ο Ρόναλντ Πλάστερκ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής εξ ονόματος της ολλανδικής κυβέρνησης. Λόγω των «δυσκολιών στην επικοινωνία» με το νησί είναι «αδύνατο αυτή τη στιγμή να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση», συνέχισε ο υπουργός.

Τα κέντρα υποδοχής του ολλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήταν χθες βράδυ κατάμεστα, καθώς πήγαν σε αυτά πολλοί περισσότεροι από όσους χωρούν όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους. Εξαιτίας των βλαβών στο δίκτυο τηλεφωνίας λόγω του κυκλώνα, ο ολλανδικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σημείωσε εκπρόσωπός του.

2017 09 06T192123Z 520147420 RC1803F02B20 RTRMADP 3 STORM IRMA


Πηγή:REUTERS/Alvin Baez

Το λιμάνι και το αεροδρόμιο στο ολλανδικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να εκδηλώνονται τις επόμενες ώρες και αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν κατολισθήσεις, γεγονός που θα σημάνει «επιπρόσθετες επιπλοκές», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τα εδάφη του βασιλείου στην Καραϊβική τα οποία επλήγησαν από τον κυκλώνα Ίρμα. Γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Μαρτίνο. Ήδη περίπου εκατό στρατιωτικοί, που εστάλησαν στην περιοχή ενόψει της καταστροφής, κάνουν περιπολίες για να «πάρουν μια ιδέα για την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε μια ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα απευθύνθηκαν στους κατοίκους του Αγίου Μαρτίνου, του Αγίου Ευσταθίου και του Σάμπα, που «επλήγησαν από μια καταστροφική δύναμη της φύσης». «Όλα τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα βρίσκονται στις καρδιές μας», ανέφεραν.

Ο εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας Ίρμα «σφυροκόπησε» τα νησιά της Καραϊβικής με μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν ποτέ καταγραφεί στον Ατλαντικό και κατευθύνεται προς στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στη συνέχεια προς τα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο.

Οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι περισσότεροι κάτοικοι σε Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έμειναν χωρίς ρεύμα και περίπου 1.000 πέρασαν το βράδυ τους στα καταφύγια.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα δήλωσε σήμερα πως στο νησί αυτό της Καραϊβικής επικρατεί «πλήρης καταστροφή» μετά το πέρασμα του Ίρμα και πως τα δύο μικρά νησιά που αποτελούν το κράτος αυτό, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, θα ζητήσουν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για το έργο της ανοικοδόμησης.

Ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε στο BBC πως περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι, ενώ εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές -- πολλά απ' αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.

«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC.

«Περίπου το 50% απ' αυτούς (τους κατοίκους της Μπαρμπούντα) είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

Το μάτι του κυκλώνα πέρασε χθες από την Μπαρμπούντα στις 02.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος). Ο κυκλώνας Ιρμα συνοδεύεται από ανέμους που φθάνουν τα 295 χλιόμετρα ανά ώρα, σύμφωνα με το Κέντρο.

Ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα μίλησε στο CNNi για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα περιγράφοντας εικόνες απόλυτης καταστροφής που «σπαράζουν την καρδιά».

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές και στη Γουαδελούπη, κάνοντας λόγο για "ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες" και "επικίνδυνη θάλασσα".

Η Ίρμα απειλεί και ακίνητα του Τραμπ

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά νησιά της Καραϊβικής, πέρασε επίσης από μια έπαυλη 11 υπνοδωματίων που ανήκει στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο νησί Άγιος Μαρτίνος — και αυτό δεν είναι το μοναδικό πολυτελές ακίνητο του μεγιστάνα που απειλούσε να καταστρέψει.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το Chateau des Palmiers, το περιφραγμένο οίκημα ιδιοκτησίας του Τραμπ, υπέστη ζημιές. Το ακίνητο, που πωλείται για 16,9 εκατομμύρια δολάρια, ανήκει τυπικά σε μια κοινοπραξία και έχει νοικιαστεί.

Οι αρχές στον Άγιο Μαρτίνο ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων στο νησί, που ανήκει στη Γαλλία και στην Ολλανδία σχεδόν εξ ημισείας, έχει καταστραφεί.

Μια εκπρόσωπος του Οργανισμού Τραμπ, η Αμάντα Μίλερ, δήλωσε ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση τόσο στον Άγιο Μαρτίνο, όσο και σε άλλες ιδιοκτησίες του Τραμπ στη Φλόριντα.

2017 09 06T221648Z 1089643022 RC118E0F9D10 RTRMADP 3 STORM IRMA TRUMP PROPERTIES


Πηγή: REUTERS/Joe Skipper/File Photo

Αν και η πορεία του κυκλώνα είναι αβέβαιη ακόμη, το ακίνητο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς —το οποίο ο ίδιος αποκαλεί τον «χειμερινό Λευκό Οίκο» και κατά το περιοδικό Forbes έχει αξία 175 εκατ. δολάρια— επίσης κινδυνεύει.

Η Κομητεία του Παλμ Μπιτς κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κοντά στο Μαϊάμι, στον Τραμπ ανήκουν πολυτελείς πολυκατοικίες, οι Πύργοι Τραμπ, τα Ηλιόλουστα Νησιά, αλλά και το Trump International Beach Resort, πάνω στην παραλία.

Ορισμένοι πελάτες αυτού του τελευταίου έφυγαν πριν από την έλευση του κυκλώνα. Έχουν ληφθεί μέτρα και στελέχη του θέρετρου θα φροντίσουν για την εκκένωσή του αν χρειαστεί, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής μάρκετινγκ του ακινήτου του Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ