ΚΟΣΜΟΣ

Θέσεις του συριακού στρατού «χτύπησαν» ισραηλινά μαχητικά

Θέσεις του συριακού στρατού «χτύπησαν» ισραηλινά μαχητικά
EPA/JIM HOLLANDER

Θέσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Χάμα έπληξαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη την Πέμπτη, σκοτώνοντας δυο ανθρώπους και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του συριακού στρατού, στην οποία σημειώνεται ότι τα πλήγματα προήλθαν από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Σύμφωνα με το BBC τα ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν περιοχή στη Συρία στην οποία εκτιμάται ότι γίνεται παραγωγή χημικών όπλων.

Ο συριακός στρατός προειδοποιεί για τις «επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η επιθετική ενέργεια, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», τονίζοντας πως τα θύματα της επίθεσης, νεκροί και τραυματίες, ανέρχονται συνολικά σε επτά.

Σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι αεροπορικές επιδρομές χτύπησαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιστημονικών Σπουδών και Έρευνας, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ είναι ο κατασκευαστής των χημικών όπλων της Συρίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δίπλα σε αυτή την εγκατάσταση βρίσκεται στρατόπεδο στο οποίο φυλάσσονται πύραυλοι εδάφους-εδάφους, το οποίο έχουν επισκεφθεί Ιρανοί και μέλη της Χεζμπολάχ περισσότερες από μία φορές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν παραδεχθεί ότι ο στρατός της χώρας έχει επιτεθεί σε αποστολές όπλων που προορίζονται για την Χεζμπολάχ, σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί αεροπορικής επιδρομής στη Συρία, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν σχολιάζουν επιχειρησιακά ζητήματα.

Σύμφωνα με τον Amos Yadlin, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, η αναφερόμενη επίθεση είχε στόχο ένα συριακό στρατιωτικό επιστημονικό κέντρο.

«Η εγκατάσταση στην Masyaf κατασκευάζει χημικά όπλα και βόμβες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Σύρους αμάχους», αναφέρει σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ