ΚΟΣΜΟΣ

Βαλίτσα με ερωτικές επιστολές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε μέσω Facebook

Βαλίτσα με ερωτικές επιστολές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε μέσω Facebook
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την βαλίτσα που είχε χάσει και η οποία περιείχε επιστολές γραμμένες από τον πατέρα του βρήκε την Τρίτη με τη βοήθεια του Facebook ένας Ολλανδός.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η βαλίτσα βρέθηκε στα χέρια του ιδιοκτήτη της όταν ένα ζευγάρι αφού τη βρήκε την Κυριακή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουτρέχτης, στην κεντρική Ολλανδία, ανάρτησε μήνυμα στο Facebook και έπειτα από 27.700 και πλέον κοινοποιήσεις και τη συνδρομή του ραδιοφωνικού σταθμού 1Limburg εκείνος εντοπίστηκε.

Ειδικότερα, ο Αντριέν Μίλερ περίμενε το τρένο για να επιστρέψει στο σπίτι του, στη νότια πόλη Μπρούνσουμ, κοντά στο Μάαστριχτ, αφού πήρε τις επιστολές που είχε γράψει ο πατέρας του, ο οποίος πιθανόν υπηρετούσε στον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τα χέρια της αδελφής του. Ωστόσο όταν έφθασε το τρένο, εκείνος μέσα στη βιασύνη του ξέχασε τη βαλίτσα, μετέδωσε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός 1Limburg.

Τα πολύ τρυφερά γράμματα δίνουν μια μικρή ιδέα αυτού που μπορεί να βίωνε ο στρατιώτης Μίλερ στο Ανατολικό Μέτωπο. «Αγάπη μου, σου γράφω για να ξέρεις ότι όλα πάνε καλά»: με αυτές τις λέξεις αρχίζουν οι περισσότερες επιστολές, συνεχίζονται με λεπτομέρειες για τη διατροφή των στρατιωτών και αναφορές για την ασφάλειά τους εκείνες τις ώρες και συχνά υπογράφονταν με τη φράση «ο σύζυγός σου που σε αγαπά».

Ο Αντριέν Μίλερ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι ευτυχής που βρήκε τις επιστολές και ότι θέλει να τις διαβάσει στην κόρη του. Δεν ξέρει τί συνέβη στον πατέρα του που χάθηκε το 1944 μέσα στο χάος του πολέμου. «Άραγε τάφηκε σε κοινοτάφιο ή πέθανε ως αιχμάλωτος πολέμου του ρωσικού στρατού; Ποτέ δεν θα το μάθουμε», είπε.

Σημειώνεται πως σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια γερμανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ανατολικό Μέτωπο όπου η ναζιστική Γερμανία πολεμούσε τα σοβιετικά στρατεύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ