ΚΟΣΜΟΣ

Το μήνυμα του Πάπα στους νέους: Να ονειρεύεστε και να συγχωρείτε

Το μήνυμα του Πάπα στους νέους: Να ονειρεύεστε και να συγχωρείτε
REUTERS/Stefano Rellandini

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους νέους «να ονειρεύονται» και «να συγχωρούν», θεωρώντας ότι είναι ικανοί «να κοιτάζουν προς το μέλλον χωρίς να φέρουν το άχθος του μίσους».

«Πάρτε το ρίσκο να κάνετε μεγάλα όνειρα!» είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κολομβία, μιλώντας από το μπαλκόνι του κτιρίου της αρχιεπισκοπής, στους περίπου 22.000 νέους που είχαν κατακλύσει την πλατεία Μπολίβαρ, στην καρδιά της Μπογοτά. «Τα όνειρα και τα σχέδιά σας προσφέρουν οξυγόνο στην Κολομβία και τη γεμίζουν με υγιείς ουτοπίες» τόνισε.

«Τα νιάτα σας, σας καθιστούν επίσης ικανούς για κάτι πολύ δύσκολο στη ζωή: να συγχωρείτε (...) Είναι αξιοσημείωτο ότι βλέπουμε πως (...) μας κοιτάζετε αποσβολωμένοι, εμάς τους ενήλικους, να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες διχαστικές ιστορίες, μόνο και μόνο για να παραμείνουμε αιχμάλωτοι της μνησικακίας μας», πρόσθεσε ο 80χρονος ποντίφικας που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κολομβία αφότου ανέλαβε το αξίωμά του.

2017 09 07T175105Z 1547264220 RC12ACD9A900 RTRMADP 3 POPE COLOMBIA

(Πηγή: REUTERS/Nacho Doce)

Ο πάπας μεταφέρει στην Μπογοτά ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης για αυτήν τη χώρα που επί μισό αιώνα σπαρασσόταν από τον εμφύλιο πόλεμο. Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οργάνωση που μόλις την περασμένη εβδομάδα μετεξελίχθηκε σε νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Αύριο Παρασκευή ο Φραγκίσκος θα πάει στο Βιγιαβισένσιο, μιας πόλη που απέχει 70 χιλιόμετρα από την Μπογοτά. Εκεί είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με ιθαγενείς, με θύματα και με πρώην πρωταγωνιστές αυτού του πολέμου στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι, τουλάχιστον 7,1 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και περίπου 60.000 παραμένουν αγνοούμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ