ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Χιλιάδες Ροχίνγκια αναζητούν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές

ΟΗΕ: Χιλιάδες Ροχίνγκια αναζητούν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές
REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Περίπου 270.000 Ροχίνγκια που φεύγουν από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα τους έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό έκανε γνωστό η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όπως εξηγεί η Βίβιαν Ταν σε ανακοίνωσή της η σημαντική απόκλιση από τους 164.000 πρόσφυγες που αναφέρονταν μέχρι τώρα οφείλεται στο γεγονός ότι εντοπίστηκαν νέοι θύλακες με πρόσφυγες στη μεθόριο μεταξύ Μιανμάρ και Μπανγκλαντές. «Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρόκειται για νέες αφίξεις του τελευταίου 24ώρου, αλλά ότι έχουμε εντοπίσει περισσότερος ανθρώπους σε διαφορετικές περιοχές, τις οποίες μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε», τόνισε η ίδια.

«Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί, σημαίνει πραγματικά ότι πρέπει να εντείνουμε την απάντησή μας και ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», υπογράμμισε. Εν συνεχεία, αναφέρει:

Οι δύο καταυλισμοί προσφύγων στο Κοξ Μπαζάρ του νοτιοανατολικού Μπανγκλαντές -όπου ζούσαν σχεδόν 34.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια πριν από το νέο κύμα αφίξεων- πλέον είναι υπερπλήρεις. Ο πληθυσμός έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και ανέρχεται σε περισσότερους από 70.000. Υπάρχει άμεση ανάγκη για περισσότερη γη και καταφύγια.

«Η μεγάλη πλειονότητα είναι γυναίκες, μεταξύ αυτών μητέρες με νεογέννητα μωρά, οικογένειες με παιδιά. Φτάνουν σε κακή κατάσταση, εξουθενωμένοι, πεινασμένοι και απελπισμένοι για καταφύγιο», προσθέτει η Ύπατη Αρμοστεία.

2017 09 07T182837Z 1223380446 RC1D31C8FF90 RTRMADP 3 MYANMAR ROHINGYA BANGLADESH

REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Πριν από δύο ημέρες ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι στο χειρότερο σενάριο οι πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές θα φτάσουν τις 300.000. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για πολλές ακόμη αφίξεις, φοβάμαι», σχολίασε ο Σόνι Κούμπο, υπεύθυνος της UNHCR στο Μπανγκλαντές. «Έχουμε ανάγκη από τεράστιους οικονομικούς πόρους. Είναι άνευ προηγουμένου, είναι δραματικό. Θα συνεχιστεί για εβδομάδες και εβδομάδες», πρόσθεσε.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι φωτογραφίες που τράβηξε μέσω δορυφόρου το προηγούμενο Σάββατο έδειξαν εκατοντάδες καμένα κτίρια στη Μαουνγκντάου, πρωτεύουσα της Πολιτείας Ραχίν, όπου ζουν κυρίως Ροχίνγκια.

«Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει ευθύνη να προστατεύσει όλους τους πολίτες της χώρας, αλλά αν δεν μπορεί κανείς να βρει ασφάλεια στην πρωτεύουσα, μάλλον κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές», σχολίασε ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής για την Ασία του HRW.

Στο μεταξύ αρκετές χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Ντάκα του Μπανγκλαντές μετά την προσευχή της Παρασκευής κατά των διώξεων εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

2017 09 08T125900Z 1585087616 RC14C20FD000 RTRMADP 3 MYANMAR ROHINGYA PROTESTS PAKISTAN

REUTERS/Caren Firouz

2017 09 08T122127Z 911074239 RC1443842710 RTRMADP 3 MYANMAR ROHINGYA PROTESTS INDIA

REUTERS/Caren Firouz

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως μετέδωσε το Reuters. Πολλοί άνθρωποι πραγματοποίησαν επίσης διαμαρτυρία έξω από τις πρεσβείες της Μιανμάρ στο Τόκιο και στη Μανίλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ