ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Ίρμα: Σάρωσε την Καραϊβική και πλέον ετοιμάζεται να «χτυπήσει ανελέητα» τις ΗΠΑ

Τυφώνας Ίρμα: Σάρωσε την Καραϊβική και πλέον ετοιμάζεται να «χτυπήσει ανελέητα» τις ΗΠΑ
NETHERLANDS MINISTRY OF DEFENCE via REUTERS

Ο τυφώνας Ίρμα, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του από τα νησιά της Καραϊβικής, αφήνοντας πίσω του πολλούς νεκρούς, πρόκειται να ισοπεδώσει τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει στη δραματική προειδοποίηση που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Κινδύνων (FEMA).

Ο κυκλώνας Ίρμα, μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν σημειωθεί εδώ κι έναν αιώνα στον Ατλαντικό, κατευθύνεται προς τη Φλόριντα αφού έπληξε την Καραϊβική με καταστροφικούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, αφήνοντας πίσω του 17 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.

Αν και υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 ο τυφώνας Ίρμα παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς φέρνει μαζί του ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων την ώρα.

«Ο κυκλώνας Ίρμα συνεχίζει να αποτελεί μια απειλή που μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στις ΗΠΑ είτε στη Φλόριντα είτε σε κάποιες από τις νοτιοανατολικές Πολιτείες», δήλωσε ο διοικητής της FEMA Μπροκ Λονγκ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Προειδοποίησε ότι τμήματα της Φλόριντα μπορεί να μην έχουν ηλεκτρικό για ημέρες, αν όχι περισσότερο, και ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο.

2017 09 07T103751Z 1363359946 RC17DA086710 RTRMADP 3 STORM IRMA SAINT MARTIN DAMAGE


Πηγή:Netherlands Ministry of Defence/Handout via REUTERS

Η Ίρμα βρισκόταν σήμερα το πρωί σε απόσταση περίπου 800 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, αφού πέρασε από τις βόρειες ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής και έπληξε τα νησιά Τερκς και Κέικος.

2017 09 07T234303Z 1667847198 RC13A8E6C200 RTRMADP 3 STORM IRMA


Πηγή: REUTERS/Ricardo Rojas

Ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» κυκλώνας εξασθένησε σήμερα το πρωί και πέρασε από την κατηγορία 5, την κορυφαία της πεντάβαθμης κλίμακας, στην κατηγορία 4, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μέχρι 250 χλμ/ώρα. Κατευθύνεται προς τις Μπαχάμες, όπου αναμένεται να προκαλέσει κύματα έξι μέτρων, πριν κινηθεί προς την Κούβα και φτάσει την Κυριακή στη νότια Φλόριντα.

Στο Μαϊάμι, εκατοντάδες κάτοικοι έκαναν χθες ουρές στα καταστήματα για εμφιαλωμένο νερό και στα πρατήρια βενζίνης για καύσιμα. Στο Μαϊάμι-Φορτ Λόντερντεϊλ οι ελλείψεις βενζίνης επιδεινώθηκαν χθες, καθώς οι πωλήσεις ήταν πενταπλάσιες από το συνηθισμένο.

2017 09 08T001709Z 726110885 RC18E0BEF910 RTRMADP 3 STORM IRMA


Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

Στο Παλμ Μπιτς, εκδόθηκε εντολή για την εκκένωση της παραλιακής ιδιοκτησίας του αμερικανού προέδρου Μαρ-αλ-Λάγκο, έκαναν γνωστό τα μέσα ενημέρωσης. Ο Τραμπ έχει επίσης μια ιδιοκτησία στη γαλλική πλευρά του Αγίου Μαρτίνου, ένα νησί που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα.

Η υποχρεωτική εκκένωση της ακτής της Τζόρτζια στον Ατλαντικό πρόκειται να αρχίσει αύριο, δήλωσε ο κυβερνήτης Νέιθαν Ντιλ.

Νεκροί, εικόνες καταστροφής και λεηλασίες στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής

Η Ίρμα προκάλεσε καταστροφές σε μια σειρά μικρών νησιών στη βορειοανατολική Καραϊβική, ανάμεσα στα οποία η Μπαρμπούντα, ο Άγιος Μαρτίνος και οι Βρετανικές και οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, ξεριζώνοντας δένδρα και ισοπεδώνοντας κτίρια και νοσοκομεία.

Τα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος ζουν με τον φόβο των λεηλασιών. Στον Άγιο Βαρθολομαίο έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση. Το αεροδρόμιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

2017 09 08T070434Z 1454697039 RC1B0EFDA570 RTRMADP 3 STORM IRMA SAINT MARTIN DAMAGE


Πηγή:Netherlands Ministry of Defence- Gerben van Es/Handout via REUTERS

Μετά το πέρασμά του, σοκαρισμένοι οι ντόπιοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής και ταυτόχρονα ετοιμάζονται για μια άλλη μεγάλη καταιγίδα, τον Χοσέ, που βρίσκεται τώρα στην κατηγορία 3 και αναμένεται αύριο Σάββατο στη βορειοανατολική Καραϊβική.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε πως στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής ο Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους ενώ επτά θεωρούνται αγνοούμενοι. Οι εννέα θάνατοι σημειώθηκαν στα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος που σαρώθηκαν από τον κυκλώνα.

Τόσο οι γαλλικές όσο και οι ολλανδικές αρχές κατήγγειλαν εξάλλου λεηλασίες στο ολλανδο-γαλλικό νησί Άγιος Μαρτίνος και ανακοίνωσαν ότι θα ενισχυθούν εκεί οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού για να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς και να αποκαταστήσουμε την τάξη» επειδή μετά το πέρασμα του κυκλώνα «σημειώθηκε αριθμός λεηλασιών», δήλωσε ο Κολόμπ. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για ένα «σοβαρό πρόβλημα». Η γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως «λεηλασίες έγιναν μπροστά στα μάτια» της στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής που πραγματοποίησε χθες Πέμπτη στον Άγιο Μαρτίνο.

2017 09 08T070712Z 145354281 RC17622A3150 RTRMADP 3 STORM IRMA SAINT MARTIN DAMAGE


Πηγή: Netherlands Ministry of Defence- Gerben van Es/Handout via REUTERS

Στην ολλανδική πλευρά του νησιού αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Algemeen Dagblad, είπε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν «άνθρωποι οπλισμένοι με περίστροφα και ματσέτες». «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος», πρόσθεσε. Ο ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ επιβεβαίωσε πως έγιναν λεηλασίες και υπογράμμισε πως στρατιώτες βρίσκονται πλέον επιτόπου για να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια επιστροφή στην ομαλότητα.

Προετοιμάζεται και η Κούβα

Οι Κουβανοί, παγκοσμίως γνωστοί για την ετοιμότητά τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανέλαβαν ήδη δράση για να αντιμετωπίσουν το καταιγιστικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

Παρότι η Κούβα δεν αναμένεται να πληγεί άμεσα από τον κυκλώνα ο οποίος εξασθένησε σήμερα και από την κατηγορία 5, κορυφαία της πεντάβαθμης κλίμακας, έπεσε στην κατηγορία 4, προβλέπεται να περάσει από τις βόρειες ακτές του νησιού πριν φθάσει την Κυριακή στη Φλόριντα.

Με τον τίτλο: «Κούβα σε δράση!» η καθημερινή εφημερίδα Granma δημοσίευσε φωτογραφίες από τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται ώστε οι ζημιές που θα αφήσει ο κυκλώνας στο πέρασμα του, να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

2017 09 08T011051Z 1200139030 RC17589B47D0 RTRMADP 3 STORM IRMA CUBA


Πηγή:REUTERS/Alexandre Meneghini

Άνδρες τοποθέτησαν σιδερένιες πόρτες μπροστά στις προσόψεις των καταστημάτων, φορτηγά μετέφεραν βουνά άμμου για να απορροφήσουν μεγάλη ποσότητα υδάτων, ενώ συνεργεία κατέβασαν πινακίδες και στήλες φωτισμού από τους δρόμους οι οποίες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ενδέχεται να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα.

Άλλοι πάλι εφοδιάζονται με αναλώσιμα όπως εμφιαλωμένο νερό και μπαταρίες. «Αγοράζω ό,τι βρω. Προετοιμαζόμαστε με κάθε τρόπο για την άφιξη του κυκλώνα», λέει στο Xinhua η Μαρλέν Πέρες, συνταξιούχος δασκάλα, βγαίνοντας από ένα εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα Αβάνα κρατώντας μεγάλες τσάντες γεμάτες με είδη διατροφής για την οικογένειά της και τους γείτονες.

Υπάρχει διάχυτη στον αέρα η αγωνία καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται για το χειρότερο. Παράλληλα όμως υπάρχει και η αίσθηση ασφάλειας ότι η κυβέρνηση είναι εκεί για να επιβλέπει τη διαχείριση των καταστροφών μέσω του καλά κουρδισμένου συστήματος πολιτικής άμυνας (DC) της Κούβας. «Νομίζω ότι η Κούβα είναι μία από τις χώρες όπου η Πολιτική Άμυνα απαντά άμεσα σε όλα» λέει η Πέρες.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Κούβας έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές τόσο στην προετοιμασία, όσο και στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν τα χαμηλά νούμερα των θανάτων.

Η Κάρεν Καλβίνο η οποία αγόραζε προμήθειες για τα δύο παιδιά της, όπως γάλα και μπισκότα, λέει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται πολύ νωρίτερα για την ετήσια εποχή των κυκλώνων, η οποία διαρκεί από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο. «Μόλις εντοπισθεί ένα επερχόμενο πέρασμα ενός κυκλώνα, όλοι μας στρωνόμαστε στη δουλειά», λέει η Καλβίνο.

Περίπου 700.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει προληπτικά τα σπίτια τους στη βορειοανατολική ακτή της Κούβας, ενώ πάνω από 10.000 τουρίστες που βρίσκονται στο νησί έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Οι αρχές Πολιτικής Άμυνας της Κούβας συνεργάζονται τώρα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, για να εγγυηθούν τις προμήθειες που ενδέχεται να αποσταλούν στις περιοχές που θα πληγούν από τον κυκλώνα.

2017 09 07T230344Z 1826335708 RC156244B300 RTRMADP 3 STORM IRMA HAITI


Πηγή: REUTERS/Andres Martinez Casares

Η Κούβα διατηρεί ένα έκτακτο απόθεμα τροφίμων, περιλαμβανομένων 1.600 τόνων ρυζιού και φασολιών, αποθηκευμένο στρατηγικά σε τρεις τοποθεσίες, την Αβάνα, την κεντρική πόλη Σιενφουέγκος και Σαντιάγκο ντε Κούμπα, στην ανατολική άκρη του νησιού, το οποίο μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 275.000 ανθρώπων για ένα μήνα.

Πέρυσι τον Οκτώβριο το θανατηφόρο πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου σφυροκόπησε το Γκουαντάναμο, στην ανατολική Κούβα, προκαλώντας ζημιές σε πάνω από 40,000 σπίτια. Η περιοχή έχει εν μέρει ανακάμψει, όμως μόνο τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κούβα από τους συνολικά 603 νεκρούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στη φτωχή Αϊτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ