ΚΟΣΜΟΣ

Η Δαμασκός απορρίπτει έκθεση του ΟΗΕ για χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις της

Η Δαμασκός απορρίπτει έκθεση του ΟΗΕ για χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις της
Reuters

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ που αναφέρει ότι δυνάμεις του καθεστώτος έκαναν χρήση χημικών όπλων περισσότερες από 24 φορές στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, μεταξύ αυτών και της φονικής επίθεσης τον Απρίλιο στο Χαν Σεϊχούν.

Η Δαμασκός έστειλε στα Ηνωμένα Έθνη μια επιστολή στην οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο SANA διαβεβαιώνει «ότι η Συρία δεν έκανε, ούτε πρόκειται να κάνει χρήση τοξικών αερίων ενάντια στο λαό της επειδή δεν διαθέτει τέτοια».

Σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, κυβερνητικό αεροσκάφος έριξε σαρίν στην πόλη Χαν Σεϊχούν που βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ. 80 άμαχοι είχαν σκοτωθεί η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

640x640

Πηγή: Reuters/File

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην πόλη αυτή είχε διαπιστωθεί ότι περιείχαν ένα άοσμο νευροτοξικό παράγοντα. Όμως στο πόρισμα αυτό, στο οποίο κατέληξε διερευνητική αποστολή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO), δεν αναφερόταν ποια πλευρά ήταν υπεύθυνη.

Η Δαμασκός έχει υποστηρίξει ότι οι επιθέσεις στο Χαν Σεϊχούν έπληξαν μια αποθήκη όπλων που ανήκει στις δυνάμεις των ανταρτών, ισχυρισμό τον οποίο απέρριψαν οι ερευνητές του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ