ΚΟΣΜΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της Ουρουγουάης παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου

Ο αντιπρόεδρος της Ουρουγουάης παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου
Twitter

Ο αντιπρόεδρος της Ουρουγουάης Ραούλ Σεντίκ υπέβαλε την παραίτησή του, εξαιτίας του σκανδάλου που προκάλεσαν οι καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε εταιρικές πιστωτικές κάρτες για να αγοράσει είδη για προσωπική χρήση όταν ήταν επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, της Ancap, και ότι δήλωσε ψευδώς ότι διέθετε ένα πανεπιστημιακό πτυχίο που δεν είχε πάρει.

Ο 55χρονος Σεντίκ ανακοίνωσε την απόφασή του κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος Ευρύ Μέτωπο (Frente Amplio, FA).

«Υπέβαλα στην ολομέλεια του FA την αμετάκλητη παραίτησή μου από την αντιπροεδρία. Ενημέρωσα επίσης τον πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκες», έγραψε ο Σεντίκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η επιτροπή δεοντολογίας του Ευρέος Μετώπου αποφάνθηκε ότι ο Σεντίκ είχε χρησιμοποιήσει τις εταιρικές πιστωτικές κάρτες της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου για να αγοράσει αγαθά για προσωπική του χρήση, ανάμεσά τους έπιπλα, αθλητικά είδη και βιβλία. Ο Σεντίκ ήταν διευθύνων σύμβουλος της Ancap από το 2008 ως το 2009 και από το 2010 ως το 2013.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας αντιπρόεδρος παραιτείται στην Ουρουγουάη, αν και το σκάνδαλο δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην κυβερνητική πολιτική.

Τα τελευταία χρόνια η Ουρουγουάη εφαρμόζει ένα μίγμα προοδευτικών κοινωνικών πολιτικών, όπως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας, και φιλικών προς τις επιχειρήσεις μέτρων, κάτι που συνέβαλε να αποκτήσει το προσωνύμιο «Ελβετία του Νότου», ιδίως λόγω της χαμηλής φορολογίας σε εισοδήματα από μερίσματα μετοχών και άλλους χρηματοοικονομικούς πόρους.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι τον Σεντίκ έπρεπε να αντικαταστήσει ο γερουσιαστής που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις τελευταίες εκλογές. Αλλά αυτός δεν είναι άλλος από τον τέως πρόεδρο, τον Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, ο οποίος διά νόμου δεν θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία εάν συνέβαινε κάτι στον Βάσκες.

Επόμενος στη σειρά βάσει του Συντάγματος της Ουρουγουάης για την αντικατάσταση του αντιπροέδρου είναι ο γερουσιαστής που κατετάγη δεύτερος σε αριθμό ψήφων. Αυτό το πρόσωπο είναι η σύζυγος του Μουχίκα, η Λουσία Τοπολάνσκι.

Ο Ραούλ Σεντίκ ο νεότερος είναι γιος του Ραούλ Σεντίκ, του θανόντα ηγέτη της ένοπλης οργάνωσης της άκρας αριστεράς Τουπαμάρος (Movimiento de Liberación Nacional-Tupamaros, ή MLN-T), η οποία έδρασε στην Ουρουγουάη τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ