ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Οι αντάρτες Ροχίνγκια κηρύσσουν μονομερή εκεχειρία

Μιανμάρ: Οι αντάρτες Ροχίνγκια κηρύσσουν μονομερή εκεχειρία
REUTERS/Caren Firouz

Μονομερή εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα κήρυξαν οι αντάρτες Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, οι οποίοι εμπλέκονται σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στην Πολιτεία Ραχίν από τα τέλη Αυγούστου. Απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις των ανταρτών ο στρατός είχε εξαπολύσει διωγμό σε βάρος τους. Οι βιαιότητες των τελευταίων εβδομάδων έχουν αναγκάσει περίπου 300.000 μέλη της μειονότητας των μουσουλμάνων Ροχίνγκια να φύγουν από τη χώρα και να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

Με ανάρτηση στο Twitter οι αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού Αρακάν των Ροχίνγκια (ARSA), μια οργάνωση που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Χαρακά αλ Γιακίν ανακοίνωσαν «προσωρινή διακοπή των επιθετικών στρατιωτικών τους επιχειρήσεων», ζητώντας παράλληλα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο στρατός της Μιανμάρ ισχυρίζεται ότι διεξάγει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον «εξτρεμιστών τρομοκρατών» και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντολές να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, οι Ροχίνγκια που έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν μια εκστρατεία πυρπολήσεων και φόνων με στόχο να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι Ροχίνγκια, οι οποίοι είναι απάτριδες, αντιμετωπίζονται από τις αρχές σαν παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, παρότι ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας. Εδώ και δεκαετίες βρίσκονται σε διαμάχη με τους βουδιστές που αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα. Ωστόσο και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπορία ναρκωτικών.

Πολλά από τα χωριά τους στα βόρεια της Πολιτείας Ραχίν έχουν πλέον εκκενωθεί. Οι περισσότεροι φθάνουν στο Μπανγκλαντές με τα πόδια διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα ή με βάρκες από τον ποταμό Ναφ. Λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι φθάνουν στο Μπανγκλαντές αποδυναμωμένοι, αδυνατισμένοι και συχνά άρρωστοι, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ. Πολλοί φέρουν και τραύματα από σφαίρες. Χθες, Σάββατο η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ακόμα τριών καταυλισμών για τους πρόσφυγες Ροχίνγκια, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ