ΚΟΣΜΟΣ

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Φλόριντα από τον κυκλώνα Ίρμα (pics+vids)

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Φλόριντα από τον κυκλώνα Ίρμα (pics+vids)
NASA/REUTERS

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Φλόριντα από τον κυκλώνα Ίρμα ο οποίος συνοδευόμενος από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες χτύπησε την πολιτεία, αναγκάζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής και να ανακοινώσει την επίσκεψή του εκεί.

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35. Κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά εξασθένησε κατόπιν στην κατηγορία 2, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Πλέον με ανέμους ταχύτητας 175 χλμ. ανά ώρα, ο κυκλώνας Ίρμα απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το θέρετρο Νέιπλς και κατευθύνεται προς τη βόρεια Φλόριντα, καλύπτοντας 22 χιλιόμετρα την ώρα. Η Ίρμα αναμένεται να παραμείνει κυκλώνας μέχρι σήμερα (Δευτέρα).

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω της η Ίρμα σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα.

https://www.instagram.com/p/p

Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την αποδέσμευση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Ο Τραμπ είπε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

Το μωρό του τυφώνα

Μια γυναίκα στη συνοικία Μικρή Αϊτή του Μαϊάμι γέννησε μόνη της το μωρό της, με το ιατρικό προσωπικό να της δίνει οδηγίες από το τηλέφωνο διότι οι ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να φθάσουν στο σπίτι της, γνωστοποίησε η Δημοτική Αρχή του Μαϊάμι στο Twitter. Οι δυο τους μεταφέρθηκαν τελικά στο νοσοκομείο.

«Μην πυροβολείτε τον τυφώνα!»

Ανήμποροι μπροστά στην Ίρμα, πολλοί κάτοικοι της Φλόριντα υπαινίσσονται ότι θα αρχίσουν να πυροβολούν προς τον τυφώνα.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ εναντίον της Ίρμα. Δεν θα τη σταματήσει και οι επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες» έγραψε στο Twitter το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πάσκο, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Αν και ξεκίνησε ως φάρσα στο Διαδίκτυο, την ιδέα σύντομα εξέλαβαν σοβαρά ορισμένοι κάτοικοι της Φλόριντα που έφθασαν στο σημείο να προτείνουν την χρήση φλοβόλων για να διαλύσουν την Ίρμα.

Βίντεο από το φονικό πέρασμα σε Μπαχάμες, Βρετανικές Παρθένες Νήσους και Κούβα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ