ΚΟΣΜΟΣ

Τα χαρακτηριστικά του F-16 Fighting Falcon και του Su-24 Fencer

Τα χαρακτηριστικά του F-16 Fighting Falcon και του Su-24 Fencer
Reuters/Umit Bektas

Το ρωσικό Su-24 και το τουρκικό F-16 ήταν οι σημερινοί μονομάχοι στο ταραγμένο σκηνικό της Μέσης Ανατολής.

 

Η στιγμή της εμπλοκής. Πηγή: Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

«Μαχόμενο Γεράκι» εναντίον «Ξιφομάχου». Δεν πρόκειται για ονομασίες πρακτόρων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά για τα δύο πολεμικά αεροσκάφη κατασκευής ΗΠΑ και Ρωσίας, το F-16 Fighting Falcon και το Su-24 Fencer, αντίστοιχα.

Τα Su-24 Fencer χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση αποστολών αέρος-εδάφους και αναγνώρισης και στελεχώνουν, ως επί το πλείστον, το στόλο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Η ανάπτυξη του Su-24 άρχισε το 1961. To Su-24 μπορεί να χρησιμοποιήσει βόμβες γενικής χρήσης διαφόρων τύπων. Αυτές μπορεί να είναι κατευθυνόμενες με λέιζερ, βλήματα αέρος-αέρος, βλήματα αντιραντάρ, αέρος-επιφάνειας, αέρος-εδάφους, φορείς βομβιδίων, χημικά όπλα ακόμη και πυρηνικές βόμβες!

Reuters/Umit Bektas

To F-16 Fighting Falcon (Μαχόμενο Γεράκι) είναι το πιο διαδεδομένο καταδιωκτικό πολεμικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Είναι ένα ελαφρύ καταδιωκτικό και καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό που διακρίνεται για την ταχύτητα, την ευελιξία, την ικανότητα στροφής και περιστροφής. Σήμερα είναι ο κύριος τύπος καταδιωκτικού αναχαίτισης στο στόλο της πολεμικής αεροπορίας 24 χωρών, λόγω του ευρηματικού σχεδιασμού του. Το F-16 θεωρείται από τους πιλότους του, το πιο εύκολο στην χρήση. Τα ελληνικά F-16 θεωρούνται από τα πιο προηγμένα στον τομέα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ