ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Τεστ αλήθειας» για τις διαρροές πληροφοριών του Λευκού Οίκου προτείνει ο Σέσιονς

ΗΠΑ: «Τεστ αλήθειας» για τις διαρροές πληροφοριών του Λευκού Οίκου προτείνει ο Σέσιονς
REUTERS/ YURI GRIPAS

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς πρότεινε την ιδέα πραγματοποίησης τεστ αλήθειας για το προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προκειμένου να εντοπιστεί ποιος κάνει τις διαρροές πληροφοριών προς τα ΜΜΕ, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις του Αμερικανού υπουργού.

Ο Σέσιονς, πρώην Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στην Αλαμπάμα, πρότεινε την ιδέα για την πραγματοποίηση των λεγόμενων “τεστ αλήθειας” προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος αποκάλυψε λεπτομέρειες στα ΜΜΕ, αναφορικά με τις πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του προέδρου του Μεξικού Ενρίκο Πένια Νιέτο και του Αυστραλού πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ, είπε η ίδια πηγή.

Οι λεπτομέρειες γι’ αυτές τις τηλεφωνικές συνομιλίες δημοσιοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, ενώ η εφημερίδα “The Washington Post” δημοσίευσε τα πλήρη απομαγνητοφωνημένα κείμενα των συνομιλιών, στις αρχές Αυγούστου.

Ο Σέσιονς ήθελε να επικεντρώσει την προσοχή του ειδικά στα τηλεφωνήματα αυτά με δεδομένο τον μικρό αριθμό ανθρώπων που είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες, ώστε να εντοπίσει γρηγορότερα ποιος έκανε την διαρροή.

sessions 2

Πηγή: Reuters

Η πηγή που γνωστοποίησε τις προθέσεις του υπουργού δεν γνώριζε εάν το αποτέλεσμα των τεστ αλήθειας θα χρησιμοποιηθεί για την απόλυση των στελεχών αλλά είπε ότι θα μπορούσε ν’ αποτελέσει κίνητρο προς αυτούς που έκαναν τις διαρροές, προκειμένου να σταματήσουν.

Ο Σέσιονς πρότεινε την ιδέα του, τον Αύγουστο, στην διάρκεια συνάντησης με προσωπικό του Λευκού Οίκου, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν την συζήτησε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ ή με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ.

sessions 3

Πηγή: Reuters

Ο Σέσιονς ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τριπλασιάσει τις έρευνες για την διαρροή πληροφοριών, σε σύγκριση με τις έρευνες που πραγματοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, έχει δηλώσει ότι δεν θα χάσει χρόνο για την απόδοση ποινικών ευθυνών κατά όσων προχώρησαν σε διαρροές πληροφοριών.

“Συμφωνώ με τον πρόεδρο και καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τον μεγάλο αριθμό των διαρροών πληροφοριών που υποβαθμίζουν την ικανότητα της κυβέρνησης μας να προστατεύσει αυτή την χώρα,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Σέσιονς τον Αύγουστο, δεχόμενος την κριτική του Τραμπ για την αργοπορία του να λάβει μέτρα κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ