ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Άγρια σφαγή μελών μιας φυλής αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο

Βραζιλία: Άγρια σφαγή μελών μιας φυλής αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο
survivalinternational.org

Μοιραία ήταν η πρώτη επαφή των μελών μιας φυλής αυτοχθόνων, που ζούσαν απομονωμένοι σε μια περιοχή του Αμαζονίου, με τον σύγχρονο κόσμο. Περίπου 10 μέλη της, δολοφονήθηκαν άγρια όταν... συναντήθηκαν με χρυσωρύχους.

Η σφαγή ήρθε στο φως όταν οι χρυσωρύχοι, επισκέφθηκαν ένα μπαρ στην επαρχία Αμαζόνας στα σύνορα της Βραζιλίας με την Κολομβία και κόμπαζαν για το «κατόρθωμά» τους, που δεν ήταν άλλο από τη δολοφονία ιθαγενών, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, κραδαίνοντας μάλιστα κι ένα κουπί, σκαλισμένο στο χέρι από μέλη αυτής της φυλής.

Σύμφωνα μάλιστα με την Leila Silvia Burger Sotto-Maior μέλος της συντονιστικής ομάδας της Funai, οι χρυσωρύχοι περηφανεύονταν για το γεγονός ότι τεμάχισαν τα πτώματα των αυτοχθόνων και τα πέταξαν στο ποτάμι. Υποστήριζαν μάλιστα, πως «έπρεπε να τους σκοτώσουν, διαφορετικά θα τους σκότωναν εκείνοι».

Οι αναφορές αυτές έφθασαν στην Funai, την βραζιλιάνικη υπηρεσία για τις αυτόχθονες υποθέσεις, η οποία ενημέρωσε τις εισαγγελικές Αρχές της Βραζιλίας, που ανέλαβαν την έρευνα, σε μια περίοδο που ο κίνδυνος για τις αυτόχθονες ομάδες της χώρας ολοένα και αυξάνεται.

Η σφαγή των μελών της φυλής έγινε πιθανότατα τον περασμένο μήνα και μένει να ολοκληρωθεί η έρευνα, με βάση τα αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές.

Ο εισαγγελέας, αρμόδιος για την υπόθεση, Pablo Luz de Beltrand επιβεβαίωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες, όμως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αρκέστηκε μόνο να πει, σύμφωνα με τους New York Times, πως το περιστατικό φέρεται να έγινε στην Κοιλάδα Τζαβάρι, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή που κατοικείται από ιθαγενείς στη Βραζιλία, σε μια απομακρυσμένη περιοχή δυτικά.

«Συνεχίζουμε τις έρευνες, όμως οι περιοχές που πρέπει να ελεγχθούν είναι μεγάλες και η πρόσβαση σε αυτές είναι περιορισμένη», τόνισε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Αυτές οι φυλές είναι απομονωμένες, ακόμη και η Funai έχει καταφέρει να συλλέξει περιορισμένες πληροφορίες για αυτές. Συνεπώς, το έργο μας είναι δύσκολο και χρειάζεται ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των κρατικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σφαγή στην Κοιλάδα Τζαβάρι, είναι το δεύτερο περιστατικό που καλούνται οι Αρχές να διερευνήσουν, από τις αρχές του έτους. Το πρώτο, αφορούσε τις αναφορές για τη δολοφονία ιθαγενών στην περιοχή τον Φεβρουάριο, υπόθεση που παραμένει ανοιχτή. «Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο στην περιοχή», είπε ο Pablo Luz de Beltrand.

Η οργάνωση Survival International, που ασχολείται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιθαγενών παγκοσμίως, προειδοποίησε πως το πρόσφατο επεισόδιο, μπορεί να σημάνει την δραματική μείωση του πληθυσμού των ιθαγενών, δεδομένου ότι κατά μήκος του Αμαζονίου ζουν απομονωμένες ολιγομελείς φυλές.

«Αν η έρευνα επιβεβαιώσει τις αναφορές, θα πρόκειται για άλλη μια γενοκτονία, αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης της Βραζιλίας να προστατεύσει τις απομονωμένες φυλές, κάτι που προβλέπεται και από το Σύνταγμα», τόνισε η Sarah Shenker, μέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ