ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία έφεραν κόντρα Μέρκελ - Γκάμπριελ

Γερμανία: Οι τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία έφεραν κόντρα Μέρκελ - Γκάμπριελ
Reuters

Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες στη γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ περί αναστολής των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.

«Έχουμε βάλει στην αναμονή όλες τις αιτήσεις για μεγάλες εξαγωγές όπλων που μας έχει υποβάλει η Τουρκία, και δεν είναι λίγες» είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και κορυφαίο στέλεχος του SPD, του κυβερνητικού εταίρου της Άνγκελα Μέρκελ, με την γερμανίδα καγκελάριο ωστόσο να εκφράζει δημόσια τη διαφωνία της. Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία.

Γκάμπριελ: Όλες οι εξαγωγές όπλων έχουν μπει στον πάγο

Με τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι «το Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να εξάγει όπλα σε κράτη που είναι σύμμαχοί του στο NATO, εάν του ζητείται. Όμως αυτό δεν είναι δυνατόν στην τρέχουσα συγκυρία. Σχεδόν όλες οι εξαγωγές όπλων έχουν μπει στον πάγο».

Μέρκελ: Η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος στη μάχη κατά του ISIS

Η Άνγκελα Μέρκελ όμως φαίνεται ότι θέλει να κρατήσει πιο ήπια στάση και απέρριψε την αναστολή όλων των μειζόνων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι τέτοιες πωλήσεις τελούν ήδη υπό κάποιον περιορισμό και σημειώνοντας ότι η Τουρκία παραμένει ένας βασικός σύμμαχος στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η καγκελάριος τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR ότι η Γερμανία θα εξετάσει κατά περίπτωση τα αιτήματα της Τουρκίας για πωλήσεις όπλων.

Πρόσθεσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία, σημειώνοντας εντούτοις ότι το Βερολίνο κρατά ανοιχτές τις επιλογές του.

Τσαβούσογλου: Ανάρμοστες οι δηλώσεις Γκάμπριελ

Την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου περνά στην αντεπίθεση σημειώνοντας ότι «οι δηλώσεις του Γκάμπριελ δεν αρμόζουν σε ένα υπουργό Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Άγκυρα κρίνει τη στάση της Μέρκελ πιο ενδεδειγμένη, προσθέτοντας ότι προσπάθειες για συγκέντρωση υποστήριξης με επιθέσεις ενάντια στην Τουρκία ενόψει των γερμανικών εκλογών δεν θα αποδώσουν κανένα αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ