Κορεατική χερσόνησος: Ίχνη ραδιενέργειας εντόπισε ο Νότος, εντείνει το πυρηνικό πρόγραμμα ο Βορράς

Ίχνη του ραδιενεργού αερίου xenon εντόπισε η Νότια Κορέα, δέκα ημέρες μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία διεμήνυσε πως θα εντείνει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας τον νέο γύρο κυρώσεων που ψηφίστηκαν από το συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις προειδοποιήσεις του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ότι αυτές οι κυρώσεις δεν είναι «τίποτα σε σύγκριση με το τι θα συμβεί τελικά».

Διαβάστε επίσης

Η Νότια Κορέα έκανε γνωστό ότι εντόπισε ίχνη ραδιενεργού αερίου xenon από την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να επιβεβαιώσει αν επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου, όπως ισχυρίστηκε η Πιονγιάνγκ.

Video: Βόμβα υδρογόνου: Τι είναι και πώς λειτουργεί το ισχυρότερο όπλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη Νότια Κορέα, ένας εντοπιστής εδάφους αερίου xenon, ανίχνευσε στα βορειοανατολικά της χώρας, ίχνη από το ισότοπο xenon-133 σε εννέα περιπτώσεις.

Ένας κινούμενος εντοπιστής, εντόπισε ίχνη του ισοτόπου στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας, αυξημένα κατά τέσσερις φορές. «Ήταν δύσκολο να εντοπιστεί η ισχύς της πυρηνικής δοκιμής από τις ποσότητες xenon που εντοπίστηκαν, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτό προήλθε από την Βόρεια Κορέα», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής στην Σεούλ.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν το είδος της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε.

Video: Η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα αψηφά τις κυρώσεις κι εντείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα

2017 09 09T233931Z 2103332213 RC16891961F0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES
Πηγή:KCNA via REUTERS

Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε «παράνομη και καταχθόνια» την απόφαση για τις νέες κυρώσεις, υποστηρίζοντας μάλιστα πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «καθοδηγήθηκε» από τις ΗΠΑ, με το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως το γεγονός αυτό «επιτρέπει στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας να επαληθεύσει ότι ο δρόμος τον οποίο έχει επιλέξει να πάρει είναι ο απολύτως σωστός».

2017 09 11T233758Z 361488924 RC16EA2F1BA0 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA UN
Πηγή: REUTERS/Stephanie Keith

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αυξήσει τη δύναμή της προκειμένου να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία της χώρας και το δικαίωμά της να υπάρχει», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα τη Δευτέρα έναν όγδοο γύρο κυρώσεων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να πειθαναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Το κείμενο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές αερίου προς τη Βόρεια Κορέα, τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του, καθώς και την απαγόρευση των εξαγωγών βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων.

2017 09 03T081502Z 2015855265 RC112EEA2E30 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES
Πηγή:KCNA via REUTERS

Το βορειοκορεάτικο υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση μια «πρόκληση γεμάτη μίσος» η οποία έχει σκοπό «να στερήσει από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας το νόμιμο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» και να «προκαλέσει ασφυξία στο κράτος της και τον πληθυσμό της μέσω ενός απόλυτου οικονομικού αποκλεισμού».

Ειδικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επιβολή των νέων κυρώσεων, καθώς—όπως υπενθυμίζουν—οι προηγούμενες δεν εμπόδισαν τη Βόρεια Κορέα να σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Μετά τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο, η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκιμάστηκε μια εγχωρίως παραχθείσα βόμβα υδρογόνου, το μέγεθος της οποίας θα επέτρεπε την προσαρμογή της στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.


Διαβάστε επίσης

Στη Βόρεια Κορέα αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Η Κίνα ελπίζει να γίνει η συνάντηση Τραμπ - Κιμ και να είναι επιτυχής

Ο Τραμπ αναπτερώνει τις ελπίδες για τη συνάντηση με τον Κιμ

Πούτιν και Άμπε συζήτησαν για τις εξελίξεις με τη Β. Κορέα