ΚΟΣΜΟΣ

#NotMyPresident singapore: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος έγινε trend επειδή... δεν εξελέγη

#NotMyPresident singapore: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος έγινε trend επειδή... δεν εξελέγη
REUTERS/Edgar Su

Οι πολίτες της Σιγκαπούρης επρόκειτο να πάνε στις κάλπες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ψηφίσουν και να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, όμως τα... σχέδιά τους ανατράπηκαν, καθώς μόλις ένας υποψήφιος κατάφερε να πάρει την απαραίτητη έγκριση για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Οι αρμόδιες Αρχές της χώρας έκριναν ότι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν πληρούσαν τα νέα και πιο αυστηρά κριτήρια που θεσπίστηκαν για την συμμετοχή στις εκλογές, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν και να μείνει μόνο ένας υποψήφιος για την εκλογική κούρσα. Ελλείψει αντιπάλου, νικητής αναδείχθηκε η Halimah Yacob, η πρώην βουλευτής της μουσουλμανικής μειονότητας των Malay, που πλέον είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, ωστόσο οι πανηγυρισμοί για το κατόρθωμά της έχουν επισκιαστεί από τις οργισμένες αντιδράσεις για το γεγονός ότι αναλαμβάνει καθήκοντα χωρίς να έχει εκλεγεί από τον λαό.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που στην εύπορη πόλη-κράτος, την οποία κυβερνά εδώ και δεκαετίες το ίδιο πολιτικό κόμμα, αποκλείονται υποψήφιοι, καθιστώντας μη αναγκαία την διαδικασία των προεδρικών εκλογών. Όμως τώρα, οι αντιδράσεις είχαν πυροδοτηθεί και μόνο από την υποψηφιότητα του συγκεκριμένου κόμματος που εκπροσωπεί την κοινότητα των Malay, συνεπώς στο άκουσμα ότι η εκπρόσωπός του αναλαμβάνει και την προεδρία, χωρίς να διεξαχθούν εκλογές, οι διαμαρτυρίες γιγαντώθηκαν.

2017 09 13T044920Z 267550466 RC1362545E00 RTRMADP 3 SINGAPORE ELECTION


Πηγή:REUTERS/Edgar Su

«Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι υπόσχομαι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να υπηρετήσω τον λαό της Σιγκαπούρης κι αυτό δεν αλλάζει, είτε αναλάμβανα μετά από εκλογές, είτε όχι», τόνισε η Halimah Yacob στην πρώτη δήλωσή της μετά τα νέα για την ανάληψη των καθηκόντων της, ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Στα social media ξέσπασε «πόλεμος» με τους χρήστες να ασκούν δριμύτατη κριτική στην 63χρονη πολιτικό, με σχόλια όπως «εξελέγη χωρίς εκλογές... Πόσο αστείο» ή «Θα την αποκαλώ επιλεγμένη πρόεδρο (αντί για εκλεγμένη) από εδώ και πέρα», κάτω από το hashtag #NotMyPresident Singapore.

Μέλος της Βουλής επί σχεδόν δύο δεκαετίες, πριν παραιτηθεί για να διεκδικήσει την προεδρία της Σιγκαπούρης, η Halimah Yacob, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την... μη εκλογή της.

«Είμαι πρόεδρος για όλους. Παρ’ όλο που δεν έγιναν εκλογές, η δέσμευσή μου να σας υπηρετήσω παραμένει ίδια», τόνισε ενώπιον του πλήθους που την επευφημούσε.

Να σημειωθεί πως ο αρχηγός του κράτους στη Σιγκαπούρη έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων η άσκηση βέτο στον διορισμό αξιωματούχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ