ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη φυλακισμένων που απέδρασαν μετά τον τυφώνα Ίρμα

Ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη φυλακισμένων που απέδρασαν μετά τον τυφώνα Ίρμα
Joel Rouse/Ministry of Defence handout via REUTERS

Επιζήσανε από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα όμως τώρα, οι κάτοικοι των Βρετανικών Παρθένων Νήσων έχουν να αντιμετωπίσουν την απειλή των φυλακισμένων που απέδρασαν κατά την διάρκεια του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, τις τελευταίες ημέρες Βρετανοί πεζοναύτες διενεργούν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη όσων έχουν δραπετεύσει από την φυλακή με κάποιους από αυτούς να έχουν συλληφθεί. Μάλιστα, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Sir Alan Duncan, μιλώντας στο Κοινοβούλιο ανέφερε πως, «Η φυλακή παραβιάστηκε και πάνω από 100 βαρυποινίτες απέδρασαν».

Συνέχισε λέγοντας πως «τα στρατεύματα χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν τον κυβερνήτη και ότι άλλο αφορά τον νόμο και την τάξη», μετά το πέρασμα της Ίρμα.

Μάλιστα, ο Duncan προειδοποίησε την Βουλή την Τρίτη πως υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος για την ολοκληρωτική κατάρρευση του νόμου και της τάξης» εξηγώντας πως 47 αστυνομικοί έχουν σταλεί στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους για να διατηρήσουν την ειρήνη.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Βρετανίας αρκετοί βαρυποινίτες έχουν συλληφθεί, εκτιμάται ότι περίπου 40 ακόμη καταζητούνται. Σημειώνεται, πως στο νησί έχει επιβληθεί βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας υπό τον φόβο προβλημάτων ασφαλείας των κατοίκων.

Ένας Βρετανός άνδρας που ζει σε ένα από τα νησάκια που χτύπησε η Ίρμα είπε σε φίλο του ότι κουβαλάει μαχαίρι από τότε που απέδρασαν οι κρατούμενοι, λέγοντας πως «όλα έχουν γίνει άγρια στην περιοχή».

Ο Duncan ανέφερε πως 1.000 πεζοναύτες από Βρετανικό ναυτικό σκάφος έχουν αναπτυχθεί στην Καραϊβική για την περίοδο των τυφώνων μαζί με 47 αστυνομικούς που εργάζονται για να επαναφέρουν την ασφάλεια στην περιοχή. Ακόμη, 250 βρετανοί στρατιώτες θα σταλούν για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων τις επόμενες ημέρες.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, έφτασε στην Καραϊβική την Τρίτη έπειτα από την σφοδρή κριτική που δέχτηκε η βρετανική κυβέρνηση, από πολίτες και πολιτικούς, αναφορικά με την αντίδραση της στην καταστροφή από τον τυφώνα Ίρμα στα εδάφη της Βρετανίας στην Καραϊβική που σκότωσε εννέα ανθρώπους. Μάλιστα, η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έκανε «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Οι πληγείσες περιοχές, όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Ανγκουίλα και Τερκς και Κέικος είναι αυτοδιοικούμενες αλλά στηρίζονται στην Βρετανική κυβέρνηση για άμυνα, ασφάλεια και προστασία έναντι φυσικών καταστροφών. Περίπου 40 τόνοι Βρετανικής βοήθειας έχει φτάσει στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου 2.500 ατομικά πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, ανέφερε πως θα αποδεσμεύσει και άλλες £25 εκατομμύρια λίρες ($33 εκατομμύρια δολάρια) για την ανακούφιση των πληγέντων, τα οποία είναι πρόσθετα χρήματα των 32 εκατομμυρίων λιρών ($42 εκατομμύρια) που είχε αρχικώς δεσμευθεί να δώσει, μετά την κριτική ότι το αρχικό ποσό δεν είναι αρκετό. «Στο τέλος της ημέρας, οι £10-15 εκατομμύρια λίρες ($13-20 εκατομμύρια) που θα έρθουν σε εμάς δεν επαρκούν» τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ανγκουίλα, Victor Banks.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εδάφη στις πληγείσες περιοχές έχουν επίσης λάβει σφοδρές επικρίσεις για την αργή και ανεπαρκή αντιμετώπιση τους στις καταστροφές της Ίρμα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Emmanuel Macron μάλιστα δέχτηκε εχθρική αντιμετώπιση κατά την έλευσή του στο νησί Άγιο Μαρτίνο όπου έφτασε την Τρίτη με τους ντόπιους να είναι ειρωνικοί απέναντί του με μία γυναίκα να φωνάζει προς το μέρος του «γιατί είσαι εδώ;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ