ΚΟΣΜΟΣ

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι: το κυνήγι του ηγέτη του ISIS συνεχίζεται

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι: το κυνήγι του ηγέτη του ISIS συνεχίζεται
twitter

Νέα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με τον ηγέτη - φάντασμα του ISIS και τις προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών να τον εντοπίσουν ενισχύοντας τις πληροφορίες που τον θέλουν ζωντανό.

Κάθε νέα μαρτυρία ακόμη και φήμη που φθάνει στους αξιωματούχους των ΗΠΑ κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον για τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, που παραμένει άφαντος χωρίς όμως κανείς να μπορεί να αποδείξει ότι είναι νεκρός.

Πληροφορίες του CNN αναφέρουν ότι το καλοκαίρι οι ΗΠΑ έφθασαν πολύ κοντά στο να σκοτώσουν τον ηγέτη των τζιχαντιστών κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η επιδρομή, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορία, που ήθελε ανώτερο ηγέτη του ISIS, πιθανότατα τον Μπαγκντάντι, να βρίσκεται σε συγκεκριμένη θέση. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ο Μπαγκντάντι έχει σκοτωθεί πραγματικά.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι «τους τελευταίους μήνες τον είχαμε πολλές φορές στον στόχαστρό μας».

Ένας λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν αν σκοτώθηκε, είναι ότι μετά την επιδρομή, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν εντόπισαν σε καμία επικοινωνία των μελών του ISIS επιβεβαίωση για τον θάνατό του και δεν υπήρξε καμία σχετική συζήτηση στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη το εκτόπισμα του Μπαγκντάντι, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αν είχε σκοτωθεί, η συζήτηση γι’ αυτό θα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις.

H αμερικανική επιδρομή ακολούθησε των ισχυρισμών της Ρωσίας ότι τον Ιούνιο ο ηγέτης του ISIS θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί σε μια έναν από τους δικούς της βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Ράκα στις 28 Μαΐου. Οι ΗΠΑ όμως δεν εκτιμούσαν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι.

Σε μια άλλη περίπτωση, σύμφωνα με το CNN, Αμερικανοί στρατιωτικοί που σχεδίαζαν χερσαία επιχείρηση νόμιζαν ότι βρίσκονταν στα ίχνη του Μπαγκντάντι.

Οι πηγές τους υποδείκνυαν συγκεκριμένο άτομο με όνομα Αλ Μπαγκντάντι που βρισκόταν στην περιοχή στόχου τους, όπως επιβεβαίωσε στο CNN αξιωματούχος.

Ανώτεροι στρατιωτικοί ενημερώθηκαν γι’ αυτό, αλλά δεν προχώρησαν σε επιχείρηση, καθώς στην περιοχή υπήρχαν πολλοί άμαχοι. Τώρα πιστεύουν ότι δεν ήταν τελικά ο Μπαγκντάντι. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν το άτομο που εντόπισαν είχε οποιαδήποτε σχέση με τον αρχηγό του ISIS.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι ότι οι πληροφορίες για τον ηγέτη του ISIS φθάνουν με καθυστέρηση στις υπηρεσίες τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχει μετακινηθεί πριν μπορέσουν να κινηθούν εναντίον του.

Εκτιμάται ότι ο Μπαγκντάντι μετακινείται συνεχώς, συχνά χρησιμοποιεί όχημα και μόνο έναν οδηγό.

Τους τελευταίους μήνες, ο διοικητής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη έδωσε αρκετές απαντήσεις σε δημοσιογράφους σχετικά με το που κινείται ο Μπαγκντάντι. Σε μια συνέντευξη τύπου στις 11 Ιουλίου, ο στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ είπε στους δημοσιογράφους του Πενταγώνου: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να αρνηθώ πού είναι ή αν είναι ζωντανός ή νεκρός».

Ο Τάουνσεντ αναχώρησε πρόσφατα από το Ιράκ, αφού ολοκληρώθηκε η θητεία του ως διοικητής εκεί. Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, στις 31 Αυγούστου, ο Τάουνσεντ δήλωσε: «Δεν ξέρω πού είναι... Αν πιστεύω ότι είναι ζωντανός; Ναι. Γιατί; Γιατί δεν έχω κανένα αποδεικτικό στοιχείο, πληροφορία, πηγή ή φήμη ότι είναι νεκρός».

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες ο τέως Διοικητής συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία από τις πληροφορίες μας ότι είναι ακόμη ζωντανός».

Με πληροφορίες από: New details on the hunt for ISIS leader Baghdadi

By Barbara Starr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ