ΚΟΣΜΟΣ

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Πέρασε πάνω από την Ιαπωνία

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Πέρασε πάνω από την Ιαπωνία
REUTERS

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο πύραυλο, αγνώστου ταυτότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν, κοντά στην πρωτεύουσα, Πιονγιάνγκ και είχε κατεύθυνση προς τα ανατολικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.  

H Nότια Κορέα και οι ΗΠΑ, αναλύουν τις λεπτομέρειες της εκτόξευσης, σύμφωνα με δήλωση της Σεούλ. Ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως μετέδωσε η ιαπωνική κρατική τηλεόραση. Την ίδια ώρα, ο Γαλάζιος Οίκος της Νότιας Κορέας συγκαλεί Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα έρχεται μια ημέρα μετά τις απειλές περί «βύθισης της Ιαπωνίας» και μετατροπής των ΗΠΑ «σε στάχτες», ως «απάντηση» στην υποστήριξη των δυο συγκεκριμένων χωρών στην νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την 6η ισχυρότατη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου.

tokio

REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

H Ιαπωνία χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «πρόκληση η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 6:57 ώρα Ιαπωνίας, πέρασε πάνω από το Χοκάιντο και κατέπεσε στη θάλασσα στις 7:16, περίπου 2.000 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Ερίμο. Έφτασε σε ύψος περίπου 770 χιλιομέτρων και διένυσε 3.700 χιλιόμετρα συνολικά, σύμφωνα με τη Σεούλ, ώστε να φτάσει αρκετά κοντά στο Γκουάμ και στη θαλάσσια περιοχή που ανήκει στις ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία καταδίκασε την νέα εκτόξευση πυραύλου με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ενώ δεσμεύθηκε πως θα προβεί σε ενέργειες στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση πυραύλου από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Κέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ