ΚΟΣΜΟΣ

Οργισμένος ο πρόεδρος της Ν.Κορέας: Θα καταστρέψουμε τον Βορρά πέρα από κάθε δυνατότητα ανάκαμψης

Οργισμένος ο πρόεδρος της Ν.Κορέας: Θα καταστρέψουμε τον Βορρά πέρα από κάθε δυνατότητα ανάκαμψης
The Presidential Blue House/Yonhap via REUTERS

Απηχώντας παλαιότερες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για απάντηση στις ενέργειες του Κιμ Γιονγκ Ουν με «οργή και φωτιά», ο Νοτικορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζε-ιν προειδοποίησε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ πως περαιτέρω προκλητικές κινήσεις θα αναγκάσουν τη χώρα του να καταστρέψει ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα. Η οργισμένη αντίδραση του έρχεται λίγες ώρες μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

Αποκλείοντας την πιθανότητα διαπραγματεύσεων – σε αυτό το στάδιο – ο Μουν Τζε-ιν δήλωσε: «Εάν υπάρξουν (νέες) προκλήσεις προς τη Νότια Κορέα και τους συμμάχους μας, έχουμε τη δύναμη να καταστρέψουμε τον βορρά πέρα από δυνατότητα ανάκαμψης».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας καταδίκασε απερίφραστα την νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, που ήρθε ως απάντηση στις κυρώσεις που ψηφίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και εξέφρασε την «οργή» του «για τις πολλές προκλήσεις».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «ο διάλογος είναι αδύνατος σε καταστάσεις όπως αυτή». Ωστόσο δήλωσε πως «οι διεθνείς κυρώσεις και η πίεση θα ενταθεί για να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να επιλέξει» την αρχή μίας διαδικασίας ειλικρινούς διαλόγου.

Η ίδια πηγή, επικαλούμενη δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του προέδρου της Νότιας Κορέας, ανέφερε πως η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για νέου τύπου απειλές από τη γείτονα Βόρεια Κορέα, απειλές που μπορεί να ποικίλουν από βιολογικά όπλα έως και χρήση όπλων ηλεκτρομαγνητικού παλμού.

Παρότι η Νότια Κορέα είναι υπέρ της λύσης των διαφορών με διάλογο, προχωρά – σε συνεργασία με τις ΗΠΑ – στην αμυντική της θωράκιση. Ο πρόεδρος Μουν μάλιστα έδωσε εντολή να επανεξεταστεί η συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάπτυξη ισχυρότερων κεφαλών στους πυραύλους της χώρας του.

Μετά την πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ ο Μουν Τζε-ιν διέταξε την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων. Η Νότια Κορέα μάλιστα εκτόξευσε δύο πυραύλους Hyunmoo-2 έξι μόλις λεπτά μετά την εκτόξευση από την Β.Κορέα, και ενώ ο πύραυλος του Κιμ ήταν ακόμη στον αέρα, σύμφωνα με το Yonhap.

Ο ένας από τους πυραύλους έπεσε από τα πρώτα λεπτά της εκτόξευσης ενώ ο δεύτερος ταξίδεψε περίπου 250χλμ, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή της Σεούλ.

2017 09 15T050917Z 1597850149 RC13DF4B7880 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(Η στρατιωτική άσκηση της Νότιας Κορέας/REUTERS/Kim Hong-Ji)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ