ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Εντείνονται οι πιέσεις για να εμποδισθεί το δημοψήφισμα

Καταλονία: Εντείνονται οι πιέσεις για να εμποδισθεί το δημοψήφισμα
REUTERS/Albert Gea

Ενίσχυση του ελέγχου επί των δημοσίων δαπανών της Καταλονίας αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση θέλοντας να εξακριβώσει τα λεγόμενα της Βαρκελώνης πως δεν διαθέτει δημόσιους πόρους για την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε πως: «απέναντι στην προφανή έκνομη κατάσταση, θεσπίσαμε νέο σύστημα ελέγχου των δαπανών», διευκρινίζοντας ότι το μέτρο δεν πλήττει τις εξουσίες της τοπικής κυβέρνησης διότι δεν επεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο αυτή αποφασίζει να κατανείμει τους πόρους στον προϋπολογισμό και έχει ως στόχο να αποφευχθεί η χρηματοδότηση «παράνομων δραστηριοτήτων».

Η απόφαση της Μαδρίτης σημαίνει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα καταβάλλει απευθείας τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα διασφαλίσει την χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών και την πληρωμή των επιδομάτων.

Η απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνεται έπειτα από επιστολή που απευθύνθηκε από τον αντιπρόεδρο της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας, προς το υπουργείο Προϋπολογισμού με την οποία ανακοίνωνε ότι δεν θα αποδεχθεί τον εβδομαδιαίο έλεγχο για τη νομιμότητα των δαπανών που επιβλήθηκε τον Ιούλιο, από τη Μαδρίτη και ότι θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς που δεν προέβλεπε παρά μηνιαίο έλεγχο.

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν την Παρασκευή εντάσσονται στις αυξανόμενες πιέσεις που ασκεί η ισπανική κυβέρνηση προς τους καταλανούς αυτονομιστές για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ