ΚΟΣΜΟΣ

Νέες προειδοποιήσεις Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα που είναι κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων

Νέες προειδοποιήσεις Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα που είναι κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν «ισχυρές» στρατιωτικές επιλογές για να αντιμετωπίσουν το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Βλέποντας τις δυνατότητές μας, είμαι πεπεισμένος περισσότερο από ποτέ ότι οι πολυάριθμες επιλογές μας δεν είναι μόνο αποτελεσματικές, αλλά και ισχυρές», δήλωσε σε μια ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων μελών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Άντριους κοντά στην Ουάσιγκτον.

Έπειτα από την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ «για μία ακόμη φορά επέδειξε τη πλήρη περιφρόνηση της προς τους γείτονές της και προς ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα».

Την ίδια ώρα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι η Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της χώρας του.

Διαβεβαιώνοντας ότι ο απώτερος στόχος του στρατιωτικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ είναι να επιτύχει «μια ισορροπία δυνάμεων» με τις ΗΠΑ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πύραυλου μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12 την Παρασκευή το πρωί, που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, στέφθηκε με επιτυχία και αύξησε περαιτέρω τις «στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες» της χώρας του.

«Ο τελικός μας στόχος είναι να εγκαθιδρύσουμε μια πραγματική ισορροπία δυνάμεων με τις ΗΠΑ και να κάνουμε τους κυβερνώντες των ΗΠΑ να μην τολμούν να μιλούν για μια στρατιωτική επιλογή ενάντια στην DPRK» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), δήλωσε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Νωρίτερα χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του «καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο» την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, κάνοντας λόγο για μια «πολύ προκλητική» ενέργεια σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών.

Πρόκειται για «σκανδαλώδεις ενέργειες», σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας που ζητάει από την Πιονγκγιάνγκ να «τις σταματήσει αμέσως», υπογραμμίζεται στο κείμενο. «Αυτές οι ενέργειες δεν είναι μονάχα μια απειλή για την περιοχή αλλά επίσης για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ» τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου.

2017 09 15T224739Z 616354749 RC17E6EA6DC0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή:KCNA via REUTERS

Ωστόσο για τον Κιμ Γιονγκ-ουν δεν τίθεται θέμα να διακοπεί το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε στο KCNA πως η ρίψη του πυραύλου Hwasong-12 το πρωί της Παρασκευής ήταν επιτυχής και οδήγησε στην αύξηση της «στρατιωτικής πυρηνικής ικανότητας» της χώρας του.

Για τον Ντέιβιντ Ράιτ, φυσικό της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων, «η Βόρεια Κορέα κατέδειξε ότι μπορεί να πλήξει το Γκουάμ (σ.σ. όπου η Ουάσινγκτον κατέχει στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις) με έναν πύραυλό της, αν και το φορτίο του δεν είναι γνωστό», ούτε και η ακρίβειά του.

2017 09 16T002944Z 317685434 RC1F523CC770 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

«Ο Βορράς στέλνει το ακόλουθο μήνυμα: «Δεν τρομάζουμε από καμία κύρωση και οι απειλές μας δεν είναι κενές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιανγκ Μου-Τζιν από το Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ. «Έχουμε φθάσει σχεδόν τον στόχο» (δηλ. την απόκτηση πυρηνικού όπλου), επέμεινε σήμερα ο Κιμ, σύμφωνα με το KCNA: «Πρέπει να δείξουμε σαφώς σε αυτές τις μεγάλες εθνικιστικές δυνάμεις πώς η χώρα μας πέτυχε τον στόχο της να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, και αυτό παρά τις απεριόριστες κυρώσεις τους και τον αποκλεισμό τους».


Πηγή:KCNA via REUTERS

Αν και εκτιμά πως «δεν είναι ρεαλιστικό για τη Βόρεια Κορέα να φθάσει το πυρηνικό ισοζύγιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ο Γιανγκ Ουκ, αναλυτής του Νοτιοκορεατικού Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο «τη ραγδαία πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ».

«Η τελευταία ρίψη πυραύλου, που έγινε προφανώς από κινητή βάση εκτόξευσης, σημαίνει πως στο εξής ο Βορράς μπορεί να αναπτύξει τον πύραυλό του Hwasong-12 στο πλαίσιο μάχης», υπογράμμισε. «Και σε τρία έως πέντε χρόνια, η Βόρεια Κορέα αναμένεται ότι θα μπορεί να έχει πυρηνικούς πυραύλους ως αποτρεπτική δύναμη».

Μετά την πυρηνική δοκιμή της 3ης Σεπτεμβρίου –μιας ελαχιστοποιημένης βόμβας υδρογόνου κατά τρόπο ώστε να οπλίσει έναν πύραυλο σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ– το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα τη Δευτέρα έναν όγδοο γύρο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα επέλεξε να επιβάλει περιορισμούς στις βορειοκορεατικές εισαγωγές πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων καθώς και να απαγορεύσει τις εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ.

Όμως ο βορειοκορεάτης ηγέτης εμφανίζεται περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Την Παρασκευή οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσαν για τη διεξαγωγή «απευθείας διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη επίλυσης αυτής της εξαιρετικά πολύπλοκης κατάστασης αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και πέντε μεγάλες δυνάμεις –τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα–, που ξεκίνησαν το 2003, έχουν παγώσει από το 2008.

Στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ο αμερικανός πρόεδρος προβλέπεται να συζητήσει το θέμα της Βόρειας Κορέας την Πέμπτη με τον νοτιοκορεάτη και τον ιάπωνα ομόλογό του.

Όμως χωρίς να περιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Παρασκευή για άλλη μία φορά τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους «ισχυρές» στρατιωτικές επιλογές για να απαντήσουν στην «περιφρόνηση» της Πιονγκγιάνγκ «προς τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα».

Untitled design 15

Μετά τη ρίψη από τον Βορρά τον Ιούλιο δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM), που έμοιαζαν να θέτουν στο βεληνεκές τους ένα ικανό τμήμα της αμερικανικής ηπείρου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει να εξαπολύσει «πυρ και οργή». Η Πιονγκγιάνγκ είχε απαντήσει απειλώντας να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους κοντά στο Γκουάμ.

Το Πεκίνο, που καταδίκασε τη ρίψη πυραύλου και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτήρισε την Παρασκευή «ανεύθυνες» τις αμερικανικές επικρίσεις. «Η καρδιά του προβλήματος είναι η αντίθεση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες (...) Δεν είναι η Κίνα η αιτία της κλιμάκωσης της έντασης», δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Χούα Τσουνγίνγκ.

Παράλληλα ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ Τσούι Τιανκάι κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφεύγουν να εκτοξεύουν απειλές ενάντια στην Βόρεια Κορέα.

«Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν...πολύ περισσότερα από όσα κάνουν τώρα, ώστε να υπάρξει μια πραγματικά αποτελεσματική διεθνής συνεργασία σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Τιανκάι στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση της πρεσβείας.«Θα πρέπει να αποφεύγουν να εκτοξεύουν και άλλες απειλές. Θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για την επαναφορά του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ