ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Οικονομικές πιέσεις στην Άγκυρα για την απελευθέρωση των Γερμανών κρατουμένων

Μέρκελ: Οικονομικές πιέσεις στην Άγκυρα για την απελευθέρωση των Γερμανών κρατουμένων
REUTERS/Axel Schmidt

Με στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να αποφυλακίσει τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται στη χώρα για πολιτικούς λόγους, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 και την καταστολή των αντιπάλων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο και οι εταίροι του στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν ότι η καταστολή αυτή υπονομεύει τη δημοκρατία και πολλές είναι οι κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης συγκρουστεί με αφορμή την άρνηση του Βερολίνου να εκδώσει στην Τουρκία πρόσωπα που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neuen Press και ερωτώμενη για το πώς θα πετύχει την απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές η καγκελάριος τόνισε: «Θα πρέπει να περιορίσουμε περαιτέρω την κοινή οικονομική συνεργασία μας με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε τα σχέδιά μας».

Στις αρχές του μήνα η καγκελάριος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση που ασπάζεται και ο αντίπαλός της στις εκλογές, Μάρτιν Σουλτς, και δήλωσε ότι θα μιλήσει με τους ηγέτες των άλλων χωρών-μελών ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ