ΚΟΣΜΟΣ

«Στη Μπαρμπούντα δεν μένει πια κανείς»: Το νησί που ερήμωσε μετά το «χτύπημα» της Ίρμα (pics&vids)

«Στη Μπαρμπούντα δεν μένει πια κανείς»: Το νησί που ερήμωσε μετά το «χτύπημα» της Ίρμα (pics&vids)
Φωτογραφία Αρχείου Timothy Jones Ministry of Defense Handout via REUTERS

Το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα από τα νησιά της Καραϊβικής στοίχισε την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, που θα χρειαστούν χρόνια ολόκληρα για να αποκατασταθούν. Περισσότερο από τα άλλα νησιά της Καραϊβικής, επλήγη η Μπαρμούντα, που μετά το πέρασμα της Ίρμα είναι πλέον έρημο. Όλοι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του και για πρώτη φορά έπειτα από 300 χρόνια, το νησί δεν έχει πλέον ούτε έναν κάτοικο.

«Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική», αναφέρει ο Ρόναλντ Σάντερς, πρέσβης της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στις ΗΠΑ. Αντιμετωπίζουμε «μία ανθρωπιστική κρίση», τονίζει και εξηγεί λεπτομερώς τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι.

«Πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια, δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος στο νησί της Μπαρμπούντα. Ο πολιτισμός του νησιού έχει εξαλειφθεί», τόνισε μιλώντας στο CNNi και στο Public Radio International.

Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα βρίσκεται στα νοτιανατολικά του Πουέρτο Ρίκο εκεί όπου «συναντώνται» ο Ατλαντικός Ωκεανός και η θάλασσα της Καραϊβικής. Έως τον Ιούλιο μετρούσε πληθυσμό 94,731 κατοίκων, 97% του οποίου κατοικούσε στην Αντίγκουα, ενώ η οικονομική ευμάρεια των πολιτών του νησιού ήταν άμεσα εξαρτημένη από την τουριστική κίνηση.

Παρότι είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον τυφώνα, η Ίρμα διέλυσε όλες τις υποδομές της Μπαρμπούντα και στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον ένα άτομο. Όλοι οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Αντίγκουα, όπου και θα φιλοξενηθούν έως ότου μπορέσουν να επιστρέψουν στη ζωή τους.

«Επιχειρούμε να κάνουμε τη ζωή τους όσο καλύτερη και πιο ανθρώπινη γίνεται κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Ευτυχώς, είχαμε πάρει τα μέτρα μας για τον τυφώνα και είχαμε ζητήσει προμήθειες από το Μαϊάμι και τις ΗΠΑ», λέει ο Σάντερς μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Public Radio International.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο CNNi, ενημερώνει πως περίπου 1.700 άνθρωποι μεταφέρθηκαν αναγκαστικά από την Μπαρμπούντα στην Αντίγκουα, ενώ υπήρξαν ορισμένοι που εγκατέλειψαν οικειοθελώς τις εστίες τους και πήγαν στο γειτονικό νησί.

Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά πως παρότι ορισμένοι κάτοικοι της Μπαρμπούντα ίσως επιλέξουν να παραμείνουν στην Αντίγκουα, οι περισσότεροι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν αυτό καταστεί δυνατό.

Το μικρό αυτό νησάκι είναι το μόνο μέρος που γνωρίζουν, εκεί είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους, τονίζει ο Σάντερς. «Γενιές ανθρώπων έχουν ζήσει σε αυτό το νησί. Δεν γνωρίζουν τίποτα άλλο. Οι δεσμοί τους με αυτό το νησί είναι πολύ ισχυρή», δηλώνει στο CNNi.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοικοδομήσει πλήρως την Μπαρμπούντα, όμως θα χρειαστεί χρόνος και αρκετά χρήματα για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής.

Η ανοικοδόμηση

Πολλοί είναι οι διάσημοι που συνεισφέρουν ο καθένας με τον τρόπο του στη συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του νησιού. Ένας από αυτούς ο διάσημος ηθοποιός Ρόμπερτ ντε Νίρο που ζήτησε την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Υπολογίζεται πως έχουν συγκεντρωθεί περί τα 5 εκατομμύρια δολάρια για την στήριξη του πληθυσμού.

Παρότι ικανοποιημένος για τις δωρεές, ο Σάντερς επισημαίνει πως είναι απλά "σταγόνα στον ωκεανό". Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, δηλώνει. «Είμαστε μία οικονομία του 1 δισεκατομμυρίου που αντιμετωπίζει προβλήματα 250 εκατομμυρίων».

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι ο καθαρισμός του νησιού από τα σκουπίδια και τα πτώματα ζώων, ώστε να αρχίσει η ανοικοδόμηση. Έπειτα, πρέπει να αποκατασταθεί η ηλεκτροδοτηση και η παροχή τρεχούμενου νερού.

Η ανοικοδόμηση της Μπαρμπούντα μοιάζει τρομακτικό εγχείρημα, όμως η εναλλακτική – το να εγκαταλείψουμε το νησί – είναι σκέτη τρέλα, λέει ο ίδιος, περιγράφοντας τις όμορφες παραλίες του νησιού, με τα κρυστάλλινα νερά και τη ροζ άμμο.

"Αν δεν το κάνουμε, το νησί θα γίνει παράδεισος για το τους εμπόρους ναρκωτικών. Πρέπει να κάνουμε τη Μπαρμπούντα ξανά ασφαλή για να κατοικηθεί", τονίζει.

For first time in 300 years, no one is living on Barbuda, by Joe Sterling and Cassandra Santiago, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ