ΚΟΣΜΟΣ

Στα… βήματα της Ίρμα ο τυφώνας Μαρία-Άλλες δυο τροπικές καταιγίδες σχηματίστηκαν στον Ατλαντικό

Στα… βήματα της Ίρμα ο τυφώνας Μαρία-Άλλες δυο τροπικές καταιγίδες σχηματίστηκαν στον Ατλαντικό
EPA/NOAA/NASA HANDOUT

Τρεις τροπικές καταιγίδες στροβιλίζονται πάνω από τον Ατλαντικό, με τη μία να έχει ήδη αναβαθμιστεί σε τυφώνα κι άλλη μία να ενισχύεται απειλώντας περιοχές που ακόμη δεν έχουν προλάβει να συνέλθουν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα, την περασμένη εβδομάδα.

Η τροπική καταιγίδα Μαρία, σχηματίστηκε το Σάββατο στον δυτικό Ατλαντικό και αναμένεται να αναβαθμιστεί σε τυφώνα το αργότερο ως τη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού Κέντρου Τυφώνων, θα ενισχυθεί περαιτέρω ως την Τετάρτη.

Το πρωί της Κυριακής, η «Μαρία» βρισκόταν 460 μίλια νοτιοανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες, με κατεύθυνση προς την Καραϊβική, πνέοντας με ταχύτητα 15 μιλίων ανά ώρα.

Η «καρδιά» της τροπικής καταιγίδας Μαρία αναμένεται να «χτυπήσει» τις Υπήνεμες Νήσους μέσα στις επόμενες 48 με 72 ώρες, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Πουέρτο Ρίκο και μετά θα ακολουθήσει πορεία προς τα ανατολικά, στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

maria


Πηγή: CNNi

Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές που έχουν ήδη καταστραφεί από τον τυφώνα Ίρμα θα βρεθούν αντιμέτωπες με ακόμη έναν ισχυρό τυφώνα, στις αρχές της εβδομάδας.

Προειδοποιήσεις για τυφώνα έχουν ήδη εκδοθεί για Αντίγκουα, Μπαρμπούντα, Σεντ Κιτς, Νέιβις, Μοντσερά, Γουαδελούπη, Σαμπά, Άγιο Ευστράτιο, Άγιο Μαρτίνο, Ντομίνικα και Ανγκουίλα. Προειδοποιήσεις για τροπική καταιγίδα έχουν εκδοθεί για Αγία Λουκία, Μαρτινίκα, Μπαρμπέιντος και Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

maria poreia


Πηγή: CNNi

«Η Μαρία αναμένεται να ενισχυθεί σε τυφώνα και να επηρεάσει περιοχές των Υπήνεμων Νήσων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με επικίνδυνους ανέμους, καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες», αναφέρει το εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε επίσης να «χτυπήσει» ως ισχυρός τυφώνας τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο.

Τυφώνας Χοσέ

Ο Χοσέ, τροπική καταιγίδα κατηγορίας 1 για την ώρα, στροβιλίζεται 420 μίλια νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Χατέρας, στη Βόρεια Καρολίνα και 435 μίλια νοτιοδυτικά των Βερμούδων, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 80 μιλίων την ώρα.

Περιοχές στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, από τη Βόρεια Καρολίνα ως τη Νέα Αγγλία θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του Χοσέ.

«Προς το παρόν προβλέπεται ότι ο Χοσέ θα μείνει μακριά από τις ακτές της Βιρτζίνια, όμως ο κυκλώνας θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στις περιοχές αυτές», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μεγάλα κύματα που θα προκληθούν από τον Χοσέ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις Βερμούδες, τις Μπαχάμες και τις νότιες ακτές της Ισπανιόλα και του Πουέρτο Ρίκο, αλλά και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Τροπική καταιγίδα Λι

Πρόκειται για τροπική καταιγίδα που σχηματίστηκε το Σάββατο στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό. Βρίσκεται 790 μίλια νοτιοδυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου, στην βορειοδυτική Αφρική, με ανέμους ταχύτητας 40 μιλίων ανά ώρα.

Ωστόσο η έντασή του μειώνεται σταδιακά κι αναμένεται να εξασθενήσει περαιτέρω ως την Τρίτη, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, γι΄αυτό και προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί καμία προειδοποίηση για αυτό.

Three storms raging in Atlantic -- with one aiming for Irma's path, By Susannah Cullinane and Kelly McCleary, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ