ΚΟΣΜΟΣ

Κάμερα κατέγραψε το «μυστικό» μπλε σύννεφο της σαμπάνιας (Pics)

Κάμερα κατέγραψε το «μυστικό» μπλε σύννεφο της σαμπάνιας (Pics)
Scientific Reports

Είναι ευρέως γνωστό ότι η σαμπάνια πίνεται καλύτερα όταν είναι κρύα. Ειδικότερα σε θερμοκρασίες από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Σε περίπτωση που κάποιος κάνει το λάθος και την ανοίξει ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου τότε θα συμβεί κάτι φευγαλέο, αλλά εκπληκτικό.

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Reims έκαναν ένα πείραμα, το οποίο δημοσίευσαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Με τη βοήθεια μιας φωτογραφικής μηχανής υψηλής ταχύτητας, απαθανάτισαν το άνοιγμα ενός μπουκαλιού χλιαρής σαμπάνιας και παρατήρησαν ένα βραχύβιο, γαλάζιο «μίνι-σύννεφο» το οποίο διαρκεί για δύο έως τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου

Αυτό το μπλε σύννεφο είναι ψυχρότερο από το χρώμα του πάγου, και θεωρήθηκε «εντελώς απροσδόκητο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Gerard Liger-Belair που έχει εξειδικευθεί στον αφρό που κάνει η σαμπάνια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανοίγουν ένα μπουκάλι κρύας σαμπάνιας, θα είναι εξοικειωμένοι με τις παραμορφώσεις της λευκής «ομίχλης», η οποία δημιουργείται όταν φύγει ο φελλός από το μπουκάλι.

Εάν το μπλε χρώμα σας θυμίζει το μπλε του ουρανού, υπάρχει ένας λόγος γι’ αυτό. Όταν ένα μπουκάλι σαμπάνιας ανοίγεται στους 20 βαθμούς κελσίου γίνεται διάσπαση των μορίων της από τον ήλιο και αντανακλάται σε αυτά το μπλε χρώμα του ουρανού.

Και όλα αυτά, για χιλιοστά του δευτερολέπτου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ