ΚΟΣΜΟΣ

«Οι κάτοικοι έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί»: Ο κυκλώνας Μαρία σαρώνει το νησί Δομίνικα της Καραϊβική

«Οι κάτοικοι έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί»: Ο κυκλώνας Μαρία σαρώνει το νησί Δομίνικα της Καραϊβική
REUTERS/Andres Martinez Casares

Το μάτι του κυκλώνα Μαρία, ο οποίος ενισχύθηκε φθάνοντας στην κατηγορία 5, την ανώτατη της κλίμακας Σαφίρ – Σίμσον, βρίσκεται πάνω από το νησί Δομίνικα της Καραϊβικής, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση για «κάθε είδους βοήθεια».

Ο κυκλώνας, με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα, καλύπτει 15 χιλιόμετρα την ώρα και κινείται προς τα δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, NHC, που επικαλέστηκε δεδομένα από το γαλλικό νησί της Μαρτινίκας και από αμερικανικά αεροσκάφη.

Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας είχε ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων.

«Οι κάτοικοι έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί»

Τις δραματικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι της Δομινίκα περιέγραψε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής Ρούζβελτ Σκέριτ στο Facebook.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ εκτεταμένες καταστροφές. Στο στάδιο αυτό χάσαμε ό,τι μπορούσε να χαθεί» έγραψε ο Ρούζβελτ Σκέριτ και πρόσθεσε:

«Οι άνεμοι πήραν τις στέγες των σπιτιών σχεδόν όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ή ήρθα σε επαφή».

Ο κυκλώνας Μαρία πλήττει την Καραϊβική περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του NHC, τις επόμενες ώρες οι άνεμοι του κυκλώνα Μαρία αναμένεται να πλήξουν τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα.

2017 09 18T231327Z 598946174 RC1DFCF33B10 RTRMADP 3 STORM MARIA GUADELOUPE

(Πηγή:REUTERS/Andres Martinez Casares)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ