ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Ο Εγκέκλαδος χτύπησε στην «επέτειο» του φονικού σεισμού του 1985

Μεξικό: Ο Εγκέκλαδος χτύπησε στην «επέτειο» του φονικού σεισμού του 1985
twitter@jptaborda74

Αντιμέτωποι με ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου βρίσκονται οι Μεξικανοί, που είδαν ανθρώπους να χάνονται και κτίρια να καταρρέουν, την Τρίτη, ακριβώς 32 χρόνια μετά τον φονικότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα, με απολογισμό δέκα χιλιάδες νεκρούς, 30.000 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους.

Ήταν 7:18 το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου του 1985 όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στο Μεξικό με μια ισχυρή δόνηση μεγέθους 8,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρό της ήταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, 320 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης του Μεξικού, η οποία μετατράπηκε σε συντρίμμια.

Χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τενοτστιτλάν, η Πόλη του Μεξικού βρίσκεται πάνω ένα παλαιό πλέγμα διασυνδεδεμένων λιμνών που αποστραγγίστηκαν αρχικά από τους Ισπανούς. Ουσιαστικά είναι χτισμένη πάνω σε μαλακό χώμα και άμμο, ένα υπέδαφος εξαιρετικά ασταθές, κάτι που έκανε ακόμη πιο έντονη τη δόνηση, με τους κατοίκους να νιώθουν τη γη να σείεται για περίπου τρία λεπτά.

mex1


Πηγή: twitter

Κτίρια στην εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα κατέρρευσαν, ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν, το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης έκλεισε...

mex


Πηγή: twitter

Εκατοντάδες μαθητές παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια ενός κτιρίου στο Εθνικό Κολέγιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που κατέρρευσε, ενώ παρόμοια τύχη είχαν και πολλά εργοστάσια στην πόλη, στην οποία σημειώθηκαν πυρκαγιές και εκρήξεις εξαιτίας σοβαρών ζημιών που σημειώθηκαν στον αγωγό αερίου.

Συνεχείς και ιδιαίτερα ισχυροί ήταν και οι μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου και να έχει μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τον κύριο σεισμό, μεταξύ των οποίων και νοσοκομεία.

Η κατάσταση ήταν απελπιστική, με τον πρόεδρο της χώρας, Μιγκέλ ντε Μαδρίδ, να κηρύττει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναπτύσσοντας παράλληλα χιλιάδες στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας προκειμένου να προλάβει τις λεηλασίες, την ώρα που συνεργεία διάσωσης έδιναν μάχη για να ανασύρουν τους χιλιάδες τραυματίες κάτω από τα ερείπια.

mex3


Πηγή: twitter

Με 30.000 τραυματίες, 10.000 νεκρούς, 20.000 κτίρια γκρεμισμένα και 100.000 άστεγους, το Μεξικό υποφέρει βαθιά, έπειτα από έναν σεισμό που σύμφωνα με την εκτίμηση της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική, προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ