ΚΟΣΜΟΣ

Ο σαρωτικός τυφώνας Μαρία κινείται απειλητικά προς το Πουέρτο Ρίκο (pics&vids)

Ο σαρωτικός τυφώνας Μαρία κινείται απειλητικά προς το Πουέρτο Ρίκο (pics&vids)
REUTERS/Ricardo Rojas

Ο τυφώνας Μαρία συνεχίζει την πορεία του προς τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο, περιοχές που προετοιμάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν έναν δεύτερο ισχυρό τυφώνα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στην Γουαδελούπη, ενώ η "Μαρία" κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το μικρό νησί Δομινίκα.

Ο τυφώνας κατηγορίας 5 την κλίμακας Σαφίρ – Σίμπσον, κινείται αυτή την ώρα προς το Σαιντ Κρουά και τις Παρθένες Νήσους με ανέμους 280χλμ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικάνικου Εθνικού Κέντρου Τυφώνα.

Οι ίδιες περιοχές είχαν αντιμετωπίσει την μανία της Ίρμα πριν από δύο εβδομάδες, έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες του Ατλαντικού στην ιστορία. Η Ίρμα επέφερε σοβαρές καταστροφές σε πολλά μικρά νησιά της Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένων της Μπαρμπούντα, των Παρθένων Νήσων, του Άγιου Θωμά και Άγιου Ιωάννη, ενώ και οι Κούβα και Φλόριντα ήρθαν αντιμέτωπες με την οργή της φύσης. Ο τελικός απολογισμός ήταν 84 νεκροί σε Καραϊβική και ΗΠΑ και ανυπολόγιστες καταστροφές, που θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθούν.

Η Μαρία αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα ισχυρή μέχρι την έλευσή της στο Πουέρτο Ρίκο.

Σήμερα, Τετάρτη το «μάτι» του τυφώνα θα περάσει πάνω από το Πουέρτο Ρίκο και το βράδυ θα φτάσει στην βορειοανατολική ακτή της Δομινικανής Δημοκρατίας. Οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά αν η Μαρία θα απειλήσει αμερικάνικα εδάφη.

Στη Δομινίκα οι άνεμοι της Μαρία ξερίζωσαν οροφές σπιτιών και ανάγκασαν πολλούς από τους κατοίκους να τρέξουν να σωθούν σε καταφύγια. Σημαντικές ήταν οι επιπτώσεις και στην Γουαδελούπη, με έναν άνθρωπο να χάνει την ζωή του από πτώση δέντρου, ενώ ακόμη δύο άτομα αγνοούνται.

Οι θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν σπίτια στο νησί, δρόμοι παρέλυσαν λόγω πτώσεων δέντρων, ενώ 80.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Επίσης, σημειώθηκαν πλημμύρες στις νότιες ακτές.

«Τρέξτε να σωθείτε διαφορετικά θα πεθάνετε»

Ο κυβερνήτης των Παρθένων Νήσων Κένεθ Μαπ προειδοποιήσε τους πολίτες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μην μείνουν πίσω για να σώσουν τα υλικά αγαθά τους.

«Θα χάσετε την ζωή σας», αν επιχειρήσετε να σώσετε από την καταστροφή κάτι που σας ανήκει. «Το μόνο που έχει σημασία είναι η ασφάλεια των οικογενειών σας, τα παιδιά σας και ο εαυτός σας. Ξεχάστε όλα τα υπόλοιπα».

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο, συμβούλευσε τους κατοίκους του να σπεύσουν σε κάποια από τα καταφύγια της χώρας. «Αν ζείτε σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες, είναι καιρός να αναλάβετε δράση και να βρείτε ένα ασφαλές μέρος να πάτε», είπε.

2017 09 19T194003Z 1742743859 RC141D79DA80 RTRMADP 3 STORM MARIA GUADELOUPE

(Το πέρασμα της Μαρίας από τη Γουαδελούπη/REUTERS/Andres Martinez Casares)

Τα καταφύγια της χώρας είναι χωρητικότητας 70.000 ανθρώπων, αλλά μόλις 299 άτομα έχουν πάει.

Η Μαρία είναι η 13η καταιγίδα του Ατλαντικού φέτος, ο έβδομος τυφώνας της σεζόν και η τέταρτη μεγάλη απειλή για το 2017. Ακολουθεί τους τυφώνες, Χάρβεϊ, που σάρωσε το Τέξας, την Ίρμα και τον Χοσέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ