ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Σκέψεις για αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος»

Σκόπια: Σκέψεις για αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος»
REUTERS/Costas Baltas

Δριμεία κριτική προς την παρελθούσα κυβέρνηση της πΓΔΜ και τον Νικολά Γκρουέφσκι άσκησε ο νυν υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, για τις προκλητικές κινήσεις του ως προς την Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο Ντιμιτρόφ επέκρινε τον προκάτοχο του Ζόραν Ζάεφ διότι «η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προκαλούσε, όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο. (...) Τo κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσα σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία Ο Αστερίξ και οι Έλληνες».

Η «αρχαιολατρία» του Γκρουέφσκι δεν ήταν απαραίτητη, καθώς όπως επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, «δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος».

Παρότι ο ίδιος δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου, η εφημερίδα εκτιμά – επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές – πως ένα τέτοιο βήμα δεν αποκλείεται να γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το πιθανότερο είναι το αεροδρόμιο να μετονομαστεί σε «Μητέρα Τερέζα», καθώς γεννήθηκε στα Σκόπια.

2017 08 31T111800Z 1447313751 RC18CD5B58F0 RTRMADP 3 MACEDINIA GREECE

(Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Σκοπιανό ομόλογό του/REUTERS/Ognen Teofilovski)

«Ο Γκρουέφσκι ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλει μια Μακεδονία προ 2000 ετών. (...) Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος. Η πΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή», ξεκαθάρισε ο Ντιμιτρόφ.

Τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν ήδη ληφθεί. Ήδη υπάρχει πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών Σκοπίων και Αθήνας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή νέων διπλωματών ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στις δύο χώρες κάτι που ο Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζει «ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα Ηνωμένα Έθνη. «Κι όπως έλεγε ο Τζον Φ. Κένεντυ: δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση», είπε ο ίδιος και για τον λόγο αυτό επέλεξε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό να είναι στην Αθήνα.

«Εμείς οι Μακεδόνες δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες ως συνέπεια μιας ιστορικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη», είπε εμμένοντας στο όνομα Μακεδονία. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες. Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτα αντίθετο και με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμική σημασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ