ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί και βιβλικές καταστροφές από το πέρασμα του κυκλώνα Μαρία (pics&vids)

Νεκροί και βιβλικές καταστροφές από το πέρασμα του κυκλώνα Μαρία (pics&vids)
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα Μαρία από το νησί Δομινίκα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς. Την ίδια ώρα το εύρος των καταστροφών παραμένει ασαφές καθώς οι επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καραϊβικής (CDEMA) που εδρεύει στα Μπαρμπέιντος, ανακοίνωσε ότι «τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν». Η πληροφορία αυτή βασίζεται σε όσα της ανέφεραν ντόπιοι ραδιοερασιτέχνες που κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο μέσω ασυρμάτων.

Στελέχη της CDEMA μπόρεσαν την Τρίτη να πετάξουν πάνω από το νησί, σε μια αναγνωριστική πτήση, και διαπίστωσαν ότι «το 70-80% των κτιρίων έχει καταστραφεί» ενώ ζημιές διακρίνονται επίσης «σε νοσοκομεία, δρόμους και γέφυρες», όπως είπε ο διευθυντής της, ο Ρόναλντ Τζάκσον. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ζημιές ανέρχονται σε «δισεκατομμύρια δολάρια».

Ένα ελικόπτερο που είχε νοικιάσει η CDEMA δεν κατάφερε να προσγειωθεί στη Δομινίκα λόγω των ισχυρών ανέμων. Εγκαταλείφθηκε επίσης μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που είχε ξεκινήσει από τα νησιά Τρινιτάντ και Τομπάγκο.

Οι υπεύθυνοι του Ερυθρού Σταυρού στην Αγία Λουκία δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την επαφή τους με τη Δομινίκα. «Όλες οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί. Από την εμπειρία μου, αυτό συμβαίνει πρώτη φορά - καμία επικοινωνία. Όλος ο κόσμος ανησυχεί ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ άσχημη» τόνισε η διευθύντρια του Ερυθρού Σταυρού Τερένσια Γκαϊλάρ.

Οι περίπου 70.000 κάτοικοι της Δομινίκας «έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί» είπε ο πρωθυπουργός του νησιού, Ρούσβελτ Σκέριτ.

Στο «μάτι» του κυκλώνα Μαρία και το Πουέρτο Ρίκο

Ο ισχυρός τυφώνας, κατηγορίας 4, Μαρία έφτασε στο Πουέρτο Ρίκο, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), η Μαρία έπληξε τη Γιαμπουκόα στο νοτιοανατολικό τμήμα του Πουέρτο Ρίκο περίπου στις 06:15 (τοπική ώρα, 13:15 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το NHC, το οποίο πρόσθεσε ότι κατευθύνεται βορειοδυτικά με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο, συμβούλευσε - νωρίτερα - τους κατοίκους του να σπεύσουν σε κάποια από τα καταφύγια της χώρας. «Αν ζείτε σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες, είναι καιρός να αναλάβετε δράση και να βρείτε ένα ασφαλές μέρος να πάτε», είπε.

Η χώρα έχει στην διάθεσή της καταφύγια χωρητικότητας, όμως μόλις 299 άτομα είχαν βρει κατάλυμα σε κάποια από τις δομές πριν από την έλευση του τυφώνα, γεγονός που είχε προκαλέσει ανησυχία στις Αρχές.

«Ο πλέον καταστροφικός στην ιστορία» της χώρας

Ο κυκλώνας Μαρία που πλήττει το Πουέρτο Ρίκο θα είναι ο «πλέον καταστροφικός στην ιστορία» της νήσου, όπου οι πληγές παραμένουν ανοικτές μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα πριν από δέκα ημέρες, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της χώρας.

«Πρόκειται για τον καταστροφικότερο κυκλώνα του αιώνα ή της σύγχρονης ιστορίας. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι ζημιές» δήλωσε ο κυβερνήτης Ρίκαρντ Ροσέλο στο CNNi, από την κατοικία του, την ώρα που η Μαρία κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα Σαν Χουάν.

Το μάτι του κυκλώνα κατηγορίας 4 άγγιξε έδαφος κοντά στη Γιαμπουκόα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της νήσου, γύρω στις 06.15 τοπική ώρα (13.15 ώρα Ελλάδας), έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

«Περίπου το 60% του δικτύου ηλεκτροδότησης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας στο Πουέρτο Ρίκο και αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης» συμπλήρωσε ο Ροσέλο, διατυπώνοντας φόβους για τα θύματα που ενδεχομένως προκαλέσουν οι πλημμύρες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ