ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Καταλονία: Συνεχίζεται η «πολιορκία» έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Δημοψήφισμα Καταλονία: Συνεχίζεται η «πολιορκία» έξω από το υπουργείο Οικονομικών
REUTERS/ SUSANA VERA

Εγκλωβισμένη από το πρωί της Τετάρτης μέσα στην έδρα του καταλανικού υπουργείου Οικονομικών στη Βαρκελώνη παρέμενε μία ομάδα Εθνοφυλάκων, καθώς χιλιάδες κόσμου είχαν κάνει κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις μελών της τοπικής κυβέρνησης.

Οι Εθνοφύλακες κατόρθωσαν να εξέλθουν τα ξημερώματα της Πέμπτης χάρη στην επέμβαση της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, η οποία δημιούργησε ένα διάδρομο ανάμεσα στο πλήθος που πολιορκούσε το κτήριο αμέσως μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής.

Πέντε άνδρες της Εθνοφυλακής με πολιτικά κατόρθωσαν να περάσουν στις τρεις το πρωί της Πέμπτης και αφού διέσχισαν μία μικρή απόσταση στη Ράμπλα, στράφηκαν προς την Γκραν Βία όπου επιβιβάσθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα, τα οποία επίσης απομακρύνθηκαν με τη συνοδεία των Mossos.

Μία ομάδα από τους διαδηλωτές, που συνεχίζουν να πολιορκούν την έδρα του συμβουλίου, έριξαν εναντίον τους αντικείμενα και προπηλάκισαν τους Εθνοφύλακες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση των ερευνών σε διοικητικά κτίρια κατόπιν δικαστικής εντολής για να παρεμποδισθεί το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι Mossos d’ Esquadra κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο γύρω από την πόρτα, απομακρύνοντας σηκωτούς όσους από τους διαδηλωτές παρέμεναν καθιστοί στην είσοδο για να εμποδίσουν την έξοδο των Εθνοφυλάκων.

2017 09 19T123402Z 1898970018 RC1E9649BF40 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Albert Gea

Μετά την έξοδο της πρώτης ομάδας των Εθνοφυλάκων, άλλοι δυο ένστολοι βγήκαν από το συμβούλιο για να διαπιστώσουν την κατάσταση των οχημάτων τους που βρίσκονταν σταθμευμένα έξω και αφού είδαν ότι κάποια από αυτά έχουν σκασμένα λάστιχα και είναι καλυμμένα με προεκλογικά φυλλάδια και συνθήματα, επανήλθαν στο εσωτερικό του συμβουλίου.

Έπειτα κάποιοι άλλοι Εθνοφύλακες βγήκαν στον δρόμο για να φωτογραφήσουν τα οχήματα που είχαν υποστεί ζημιές. Εντός του συμβουλίου Οικονομίας της καταλανικής Τζενεραλιτάτ
εξακολουθούν να βρίσκονται 15 Εθνοφύλακες.

Η έξοδος από το πολιορκημένο κτήριο (η δημοτική αστυνομία εκτιμά πως 40.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει την είσοδό του και την περιοχή γύρω από αυτό) είχε αποδειχθεί μία άκρως ευαίσθητη επιχείρηση, καθώς ο επικεφαλής των Mossos d’ Esquadra Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο είχε διατάξει τους άνδρες του να αποφύγουν τη χρήση βίας.

barcelona 4

Πηγή: Reuters/ JON NAZCA

Εν μέσω της σύγχυσης που είχε επικρατήσει μέσα στη νύκτα, φήμες κυκλοφόρησαν πως οι Εθνοφύλακες επρόκειτο να επιχειρήσουν έξοδο από το γειτονικό κινηματοθέατρο ‘Κολισέουμ’. Οι διαδηλωτές έσπευσαν να κλείσουν την είσοδό του φωνάζοντας συνθήματα και δημιουργώντας ένταση, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ηθοποιούς να βγουν στην πόρτα για να δουν τι συμβαίνει.

Μετά τις δύο το πρωί, εξήλθαν από το συμβούλιο Οικονομίας κάποιοι από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το πλήθος με ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «δεν είστε μόνοι σας».

Ένταση σε όλη την πόλη

Η ένταση για τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μεταφέρθηκε και στη διάσημη όπερα της Βαρκελώνης, το ‘Λισέου’ , όπου μία ομάδα από θεατές τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της Καταλωνίας «Els Segadors», πριν την έναρξη της όπερας «Un ballo di maschera» του Τζουζέπε Βέρντι. Μάλιστα είχαν κρεμάσει στα θεωρία σημαίες της Καταλονίας και επανέλαβαν αρκετές φορές το σύνθημα «votarem» (θα ψηφίσουμε). Πολλοί από τους παριστάμενους ανέβασαν στο διαδίκτυο βίντεο από τα κινητά τηλέφωνά τους, που αποδεικνύουν πόσο η πολιτική ένταση έχει μετατεθεί και στον χώρο του θεάματος.

barcelona 2

Πηγή: Reuters/ SUSANA VERA

Στο δρόμο χιλιάδες Καταλανοί

Μόλις έγινε γνωστή η επιχείρηση, ο επικεφαλής της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης, κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην είσοδο του υπουργείου Οικονομίας στη Βαρκελώνη και να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

2017 09 20T113101Z 712845690 RC131AA2B630 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Albert Gea

Χιλιάδες Καταλανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό και βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης.

2017 09 20T100015Z 1941788527 RC1AE5C6C190 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Albert Gea

Δημοσιογράφος του AFP είπε ότι είδε, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν ένα όχημα της εθνοφυλακής ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

2017 09 20T124639Z 1420834552 RC1203119570 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Albert Gea

«Έξω οι δυνάμεις κατοχής!» φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι» αναγραφόταν στα πλακάτ που κρατούσαν.

2017 09 20T095327Z 651984896 RC143E7398D0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Albert Gea

Οι αντιδράσεις

Η κυβέρνηση «κατήργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλονίας και εφαρμόζει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ μετά τις συλλήψεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για "ολοκληρωτισμό" και για παραβίαση των "θεμελιωδών δικαιωμάτων".

2017 09 18T192122Z 534401623 RC13BAE00590 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Albert Gea

«Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τον νόμο» είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, με μια ομάδα Καταλανών βουλευτών να αποχωρεί από το ημικύκλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

2017 09 20T121459Z 1641420590 RC138F0D6330 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

Catalan Goverment/Ruben Moreno Garcia/Handout via REUTERS

Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε της πολιτικής του απέναντι στην Καταλονία, τονίζοντας «πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση, από αυτή που εφαρμόζουμε» και τόνισε πως τα μέτρα λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

2017 09 07T125419Z 542906817 RC1CB5E95BE0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA RAJOY

REUTERS/Susana Vera

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της "παράνομης ψηφοφορίας" της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.

«Να αντισταθούμε ειρηνικά. Να βγούμε έξω για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας με μη βίαια μέσα» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Τζόρντι Σάντσες, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αυτονομιστικά κινήματος, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC). «Διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος. Θέλαμε να ψηφίσουμε και κήρυξαν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ