ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Μετά τους S-400 εξετάζει και την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων

Ερντογάν: Μετά τους S-400 εξετάζει και την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων
REUTERS/Osman Orsal

Της απόφασής του να προχωρήσει στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400 από τη Ρωσία υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει και στην απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων.

Ξεκαθαρίζοντας πως είναι καθήκον της κυβέρνησής του να προστατεύει τη χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε μιλώντας στο Bloomberg Business Forum στη Νέα Υόρκη, πως «δεδομένου ότι S-400 έχουν αναπτυχθεί στη γειτονική Συρία, θα προσπαθούσα να αποκτήσω κι εγώ το ίδιο αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων, αλλά κι ακόμη περισσότερα. Αυτά είναι μέτρα που παίρνουμε για να προστατευθούμε. Υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να κάνουμε και αναφορικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους».

Η συμφωνία με τη Ρωσία προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προστατευθεί. Θα φροντίζουμε τον αμυντικό εξοπλισμό μας μόνοι μας, αν δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τα όπλα που θέλουμε από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Ερντογάν.

Αποκάλυψε ακόμη ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο θα συναντήσει την Πέμπτη στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Από το βήμα του Bloomberg Business Forum ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του να εγκαταλειφθούν τα σχέδια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του βορείου Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ