ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Σωτηροπούλου: Ανυπολόγιστη η καταστροφή από ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων (aud)

Μ. Σωτηροπούλου: Ανυπολόγιστη η καταστροφή από ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων (aud)
EPA/FILES

Για τις τρομακτικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και συνεπώς πόσο σημαντικό είναι να απαγορευθεί η χρήση τους, μίλησε στο CNN Greece η Μαρία Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, την στιγμή που στα Ηνωμένα Έθνη άρχισε να υπογράφεται η συνθήκη της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, την 21η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την κα Σωτηροπούλου, η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων είναι η μόνη ασφαλής λύση για τον πλανήτη μας. Επικαλέστηκε μάλιστα σχετική μελέτη η οποία έχει δείξει πως αν ένα πυρηνικό όπλο πλήξει τον πλανήτη δεν θα μιλάμε πια για Χιροσίμα και Ναγκασάκι, με τις τραγικές επιπτώσεις που ήδη γνωρίζουμε. Αυτή τη στιγμή αν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι τόσο δυνατά και τόσο μεγάλα που απειλείται μια τόσο τεράστια κλιματική αλλαγή στον πλανήτη που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 2,5 δισ. ανθρώπων παγκόσμια.

Ήδη οι ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές που γίνονταν στο παρελθόν έχουν επιβαρύνει αναπόφευκτα την υγεία των κατοίκων της υδρογείου. Κάτι που όταν αποδείχθηκε ανάγκασε τις χώρες που κατέχουν πυρηνικά να κάνουν πλέον τις δοκιμές τους υπόγεια σε μικρά νησιά στον ειρηνικό ωκεανό.

Περιγράφοντας τις συνέπειες που θα είχε μια ρίψη βόμβας υδρογόνου, του τελευταίου πυρηνικού όπλου που δοκίμασε η Βόρεια Κορέα, η κα Σωτηροπούλου σημείωσε πως θα ήταν καταστροφικές, αναφέροντας ως παράδειγμα πως αν έπεφτε στην πλατεία Συντάγματος, εκείνη τη στιγμή θα εξαερώνονταν όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ οι καυτοί άνεμοι θα προκαλούσαν καταστροφικές πυρκαγιές ως τον Πειραιά, ενώ η ραδιενεργός μόλυνση θα έφθανε ως την Πελοπόννησο.

2017 09 03T081502Z 2015855265 RC112EEA2E30 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή: KCNA via REUTERS

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δραστηριότητα πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα, τη στιγμή που ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί ότι βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, η κα Σωτηροπούλου μίλησε για ένα διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται στην Κορεατική Χερσόνησο, κάνοντας λόγο για μια ιστορία που είναι πολύ παλιά.

«Ελάχιστοι θυμούνται ότι ο παππούς του σημερινού ηγέτη, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, είχε συμφωνήσει στη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης κορεατικής χερσονήσου και τότε είχαν αντιδράσει οι ΗΠΑ, που δεν είχαν δεχθεί η Νότια Κορέα να μην έχει τα δικά τους πυρηνικά όπλα», θύμισε η κα Σωτηροπούλου, σημειώνοντας ότι «διπλωματικό παιχνίδι παίζεται και γύρω από την περίφημη συμφωνία NPΤ, την οποία με τόσο σθένος υπερασπίστηκε προχθές ο κ.Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη».

Αναφερόμενη στην συμφωνία για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, την οποία έχουν ήδη υπογράψει 50 κράτη μέλη του ΟΗΕ, η κα Σωτηροπούλου σημείωσε πως συνάντησε την σθεναρή αντίσταση των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ίδιες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να κατέχουν πυρηνικά όπλα για λόγους ασφαλείας, το ίδιο ακριβώς που ισχυρίζεται και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

2017 09 20T184311Z 1216123505 RC171761D210 RTRMADP 3 UN ASSEMBLY JAPAN

«ΗΠΑ και Γαλλία είπαν εξ αρχής ότι αρνούνται να υπογράψουν την συμφωνία για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, καθώς θεωρούν ότι αρκεί η προηγούμενη συμφωνία, την οποία είχαν επικαλεσθεί για την παράνομη εισβολή στο Ιράκ. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αντιπυρηνική συμφωνία υποχρέωνε τις πυρηνικοκάτοχες χώρες να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο μέχρι εξαφανίσεως. Εκείνες αντ’ αυτού το εκσυγχρόνιζαν ενώ απαιτούσαν από όλους τους υπόλοιπους να μην αποκτήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα», τόνισε.


Πηγή:REUTERS/Eduardo Munoz

Σχολιάζοντας τη στάση της Ελλάδας η κα Σωτηροπούλου σημείωσε πως ενώ όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά διαβεβαιώνουν ότι είναι κατά των πυρηνικών όπλων, στον ΟΗΕ η Ελλάδα συντάχθηκε με τις θέσεις του ΝΑΤΟ και απείχε από την ψηφοφορία για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία υπερψηφίστηκε στις 7/7.

Η ίδια εκτιμά πως αν ήταν άλλη η συγκυρία και η Ελλάδα δεν βρισκόταν στη «γωνία» κυρίως λόγω της οικονομικής κατάστασης, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά: «Πιστεύω ότι δεν θέλουμε να τα χαλάσουμε ούτε με τις ΗΠΑ ούτε και με την ΕΕ, πιστεύω ότι αν η Γερμανία για παράδειγμα είχε ψηφίσει θα ψήφιζε και η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι χώρες που δεν στηρίζουν τη συμφωνία είναι εκείνες που κατέχουν πυρηνικά όπλα, όπως ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, το Ισραήλ που είναι «κρυφός» παίκτης, καθώς δεν έχει υπογράψει καμία αντιπυρηνική συμφωνία, η Κίνα που είναι σοβαρός παίκτης και η Βρετανία, αλλά και χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα. Στην Ελλάδα, παλιά είχαμε πυρηνικά όπλα στον Άραξο και τη Νέα Μάκρη. Τώρα δεν έχουμε, αλλά επιτρέπουμε τη διέλευσή τους μέσα από τη Σούδα.

Ρωσία και Κίνα, δύο από τους ισχυρότερους «παίκτες» στη σκακιέρα με τα πυρηνικά, τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής και δεν έχουν δηλώσει εντελώς αντίθετες στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ