ΚΟΣΜΟΣ

«Frida Sofia»: Η αλήθεια για το 12χρονο κορίτσι από το Μεξικό

«Frida Sofia»: Η αλήθεια για το 12χρονο κορίτσι από το Μεξικό
REUTERS/Carlos Jasso

«Frida Sofia»: Το όνομά της έκανε τον γύρο του διαδικτύου την Πέμπτη και πολλοί χρήστες των social media έστελναν μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης στο 12χρονο κορίτσι το οποίο ήταν εγκλωβισμένο στα συντρίμμια του σχολείου της που έπεσε από τα 7,1 Ρίχτερ που «χτύπησαν» το Μεξικό.

Η είδηση προκάλεσε συγκίνηση: η 12χρονη ήταν 15 ώρες εγκλωβισμένη και οι διασώστες που την εντόπισαν την άκουσαν να λέει το όνομά της. Αμέσως το twitter «πλημμύρισε» με μηνύματα που έγραφαν ότι η Frida Sofia δίνει ελπίδα ότι και άλλα παιδιά είναι ζωντανά. Πολλοί έμειναν άγρυπνοι για να παρακολουθήσουν και για να μάθουν την εξέλιξη του απεγκλωβισμού της όμως τελικά όλα αυτά αποδείχθηκαν Fake News.

Οι μεξικανικές αρχές διέψευσαν μετά το μεσημέρι της Πέμπτης ότι το μικρό κορίτσι είναι ζωντανό μέσα στα συντρίμμια του ιδιωτικού σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν.

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικά με αυτή την πληροφορία που μεταδόθηκε. Και πιστεύουμε – είμαστε βέβαιοι – ότι δεν ισχύει», ανέφερε ο βοηθός γραμματέα Angel Enrique Sarmiento.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κάμερα που κατέβηκε στα ερείπια του σχολείου εντόπισε ίχνη αίματος ενός αγνοούμενου ο οποίος τραυματίστηκε κατά την κατάρρευση του σχολείου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για τη Frida Sofia αλλά για ένα από τους υπαλλήλους του σχολείου.

Από την πλευρά του το Associated Press ανέφερε ότι μετέδωσε την πληροφορία επικαλούμενο διασώστες που βρίσκονταν στην περιοχή. Όμως, η ψεύτικη είδηση προκάλεσε έντονη δυσφορία στους χρήστες του twitter οι οποίοι έκαναν λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις Αρχές.

Βεβαίως από την αρχή η ιστορία της Frida Sofia είχε κάποια κενά. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του «εντοπισμού» της οι αρχές προσπάθησαν να βρουν την οικογένεια της μικρής, όμως οι ώρες περνούσαν και δεν έβρισκαν κανένα κοντινό συγγενή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ