ΚΟΣΜΟΣ

Άμστερνταμ: Στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες για την έλλειψη τουαλετών

Άμστερνταμ: Στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες για την έλλειψη τουαλετών
EPA/RONALD WITTEK

Στους δρόμους σχεδιάζουν να βγουν οι γυναίκες στο Άμστερνταμ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη γυναικείων τουαλετών στους δημόσιους χώρους.

Αφορμή για την έναρξη της διαμαρτυρίας αποτέλεσε η επίπληξη ενός δικαστή σε μία γυναίκα που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τις ανδρικές τουαλέτες.

Η 23χρονη Geerte Piening, τιμωρήθηκε επειδή ζήτησε από τους φίλους της να την καλύψουν καθώς χρειάστηκε να ουρήσει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς την περιοχή του Leidseplein.

Το Άμστερνταμ διαθέτει 35 δημόσιες τουαλέτες για τους άνδρες και μόλις τρεις για τις γυναίκες. Όμως, η πλησιέστερη απείχε δύο χιλιόμετρα από το σημείο που βρισκόταν η Piening και τα μαγαζιά εκείνη την ώρα ήταν κλειστά.

Οι δικαστικές αρχές κατηγόρησαν την Piening καθώς έκριναν πως θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις για τους άνδρες ακόμα και αν έκρινε ότι ήταν δύσκολο.

«Για κανέναν δεν θα ήταν ευχάριστο αλλά έπρεπε να το κάνετε», είπε ο δικαστής, σύμφωνα με τον Guardian. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση για το θέμα ενώ έχει προγραμματιστεί και μία μεγάλη διαμαρτυρία.

Οι διοργανωτές ζητούν από τους ενδιαφερόμενους - που φημολογείται πως είναι περίπου 10.000 γυναίκες - να συγκεντρωθούν την Παρασκευή στα ουρητήρια που έγινε το συμβάν.

Η Cathelijne Hornstra, μέσα από μήνυμα που έστειλε στο facebook, είπε πως 1.100 γυναίκες δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία και ότι άλλες 7.900 ενδιαφέρθηκαν να παρακολουθήσουν.

«Το έντονο ενδιαφέρον που εκφράζουν διάφορες γυναίκες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη εξέλιξη». Οι διαδηλώτριες που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις ανεβάζουν φωτογραφίες στα social media με το hashtag #wildplassen, την ολλανδική λέξη για το αδίκημα που διέπραξε η Piening.

«Με αφορμή το περιστατικό που βίωσα έχει γεννηθεί ένα τεράστιο φεμινιστικό ζήτημα και αυτό δεν ήταν κάτι που περίμενα εξαρχής. Από την άλλη πλευρά, είναι καιρός να τεθεί το ζήτημα. Είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά χώρος για να πηγαίνουν τουαλέτα οι γυναίκες», ανέφερε από την πλευρά της η Piening.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ