ΚΟΣΜΟΣ

Μέι για Brexit: Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων, η ενιαία αγορά, το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία

Μέι για Brexit: Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων, η ενιαία αγορά, το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία
REUTERS/Jeff J Mitchell/Pool

Η Βρετανία θέλει να παραμείνει στενή φίλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε η Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι «προς το συμφέρον όλων».

«Διανύουμε μια νέα και κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε στη Φλωρεντία.

«Ο βρετανικός λαός αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και να γίνει ένα έθνος που συναλλάσσεται με ελευθερία με όλον τον κόσμο, ικανό να χαράξει μόνο του τον δρόμο του στον κόσμο. Για πολλούς είναι μια συναρπαστική εποχή γεμάτη υποσχέσεις. Για άλλους είναι ανησυχητική. Εγώ κοιτάζω προς τα εμπρός με αισιοδοξία», πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το Reuters.

2017 09 22T145013Z 899385144 RC18B613F9C0 RTRMADP 3 BRITAIN EU

REUTERS/Jeff J Mitchell/Pool

Τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους πολίτες

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί να παραμείνουν στη χώρα οι Ευρωπαίοι πολίτες και μετά το Brexit.

Στην ομιλία της είπε ότι ελπίζει οι διαπραγματευτικές ομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Είπα μάλιστα ότι επιθυμία της είναι τα βρετανικά δικαστήρια να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα αυτών των πολιτών.

2017 09 22T143228Z 1353694105 RC1A87641BA0 RTRMADP 3 BRITAIN EU

REUTERS/Jeff J Mitchell/Pool

Όπως είπε η ίδια, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει ότι όλα θα παραμείνουν ίδια και μετά το Brexit. Είπε όμως ότι θέλει να εργαστεί "χέρι με χέρι" με την ΕΕ και όχι με "τμήματα" της ΕΕ.

Ενιαία αγορά, μεταναστευτικό και τρομοκρατία

Όσον αφορά την ενιαία αγορά και την πρόσβαση σε αυτήν, η πρωθυπουργός «κατανοεί ότι οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες» και τόνισε ότι οι δύο πλευρές δεν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους «έχοντας μπροστά τους μια λευκή κόλλα χαρτί». Το ζήτημα, όπως υποστήριξε, είναι «τι θα κάνουμε όταν μία πλευρά θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές των κανονιστικών αρχών».

Στην αρχή της ομιλίας της η Μέι είπε ότι η Βρετανία δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ αλλά να είναι ένας "ισχυρός φίλος". Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τη μαζική μετανάστευση και την τρομοκρατία, ως δύο προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της συνεργασίας.

2017 09 22T143245Z 1253618462 RC112E0358A0 RTRMADP 3 BRITAIN EU

REUTERS/Jeff J Mitchell/Pool

Η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ δεν είναι «με κανέναν τρόπο αποκήρυξη της δέσμευσής μας προς τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε. Η απόφαση αυτή ήταν «μια διακήρυξη για το πώς θέλουν οι Βρετανοί να λειτουργεί η δημοκρατία». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ΕΕ ουδέποτε έγινε αντιληπτή από τους Βρετανούς ως "αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ιστορίας μας".

Παρ' όλ΄ αυτά, η αποχώρηση «δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πλέον ένα υπερήφανο μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών», συμπλήρωσε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις ήταν "σκληρές" αλλά είπε ότι έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος. «Αν οι συνομιλίες για το Brexit αποτύχουν, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που αντιτίθενται στις αξίες μας», τόνισε.

«Η Βρετανία θα τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ»

Όσον αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, η Μέι δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα τις τηρήσει.

«Δεν θέλω να φοβούνται οι εταίροι μας ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα ή ότι θα λάβουν λιγότερα για το υπόλοιπο του τρέχοντος προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της απόφασής μας να φύγουμε», είπε, σημειώνοντας:

Αυτό θα διασφαλίσει ότι καμία χώρα δεν θα πληρώσει περισσότερα ούτε θα λάβει λιγότερα για τον τρέχοντα προϋπολογισμό (2014-20).

Ο "λογαριασμός" που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Βρετανία για την έξοδό της κυμαίνεται μεταξύ 60-100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 20 δισεκ. ευρώ, όμως η Μέι απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο νούμερο.

Η ίδια είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μπορεί να συνεχιστούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, πολύ κοντά στην προκαθορισμένη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να πετύχουν μια συμφωνία μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 ώστε να δοθεί χρόνος στα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ΕΕ για να την επικυρώσουν.

2017 09 22T163051Z 1376878685 RC159DE98BA0 RTRMADP 3 BRITAIN EU

REUTERS/Alessandra Tarantino/Pool

Έξοδος στα τέλη Μαρτίου του 2019

«Φυσικά θα φύγουμε στα τέλη Μαρτίου του 2019 και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται πιθανότατα πολύ κοντά στην ημερομηνία αυτή» είπε η πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, υπενθύμισε ότι:

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις γύροι και μολονότι κατά διαστήματα αυτές οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, είναι προφανές ότι χάρη στον επαγγελματισμό και τη φιλοπονία του Ντέιβιντ Ντέιβις (σ.σ. του υπουργού που είναι αρμόδιος για το Brexit) και του Μισέλ Μπαρνιέ, έχουμε πετύχει απτή πρόοδο σε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Όταν ρωτήθηκε πάντως αν θεωρεί ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν προτιμότερη από μια κακή συμφωνία, είπε: "Εξακολουθούμε να το πιστεύουμε αυτό".

Αναφερόμενη στη διετή "περίοδο προσαρμογής" μετά το 2019, είπε ότι «οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να μπορούν να έρχονται, να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως θα υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής, μια ουσιώδης προετοιμασία για το νέο καθεστώς».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδους θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές των δύο πλευρών με τους σημερινούς όρους και ότι η Βρετανία θα πρέπει επίσης να συμμετέχει στα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας. «Και γνωρίζω ότι ιδίως οι επιχειρήσεις θα καλωσορίσουν τη βεβαιότητα που παρέχεται με αυτόν τον τρόπο», συνέχισε.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Φλωρεντία

Μια μικρή διαδήλωση διαμαρτυρίας οργάνωσε στη Φλωρεντία, μια ομάδα Βρετανών που ζουν μόνιμα στην Ιταλία. Με πλακάτ και συνθήματα που φώναξαν στην πλατεία έξω από τον κεντρικό σταθμό της πόλης, οι διαδηλωτές θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο Brexit και στην επίσκεψη της Μέι, στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης.

2017 09 22T103249Z 2063596732 RC1949B15300 RTRMADP 3 BRITAIN EU

REUTERS/Max Rossi

2017 09 22T100128Z 464922848 RC1961DC13B0 RTRMADP 3 BRITAIN EU

REUTERS/Max Rossi

2017 09 22T095459Z 853033603 RC186FC27670 RTRMADP 3 BRITAIN EU

REUTERS/Max Rossi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ