ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ - Μουν Τζε-ιν συμφώνησαν σε περαιτέρω αμυντική θωράκιση έναντι του Κιμ (vids)

Τραμπ - Μουν Τζε-ιν συμφώνησαν σε περαιτέρω αμυντική θωράκιση έναντι του Κιμ (vids)
REUTERS/Mike Theiler

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζε-ιν συμφώνησαν στην περαιτέρω αμυντική θωράκιση των χωρών τους, έναντι της ολοένα και αυξανόμενης απειλής από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Τραμπ και Μουν, μετά την συνάντησή του την Πέμπτη, αποφάσισαν να ενισχύουν «την κοινή αμυντική τους στάση, συμπεριλαμβανομένου απόκτησης – από πλευράς Νότιας Κορέας – και ανάπτυξης ιδιαιτέρως εξελιγμένων στρατιωτικών μέσων».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ηγετών, ενώ ακόμη τονίζεται πως οι πρόεδροι «συμφώνησαν στην ανάπτυξη στρατιωτικών μέσω των ΗΠΑ εντός και γύρω από την Νότια Κορέα».

Η απόφαση τους ήρθε ύστερα από τον έντονο λεκτικό πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ, ύστερα από τον νέο κύκλο κυρώσεων της Ουάσιγκτον προς την Πιονγιάνγκ.

Ο Κιμ χρησιμοποίησε βαρύς χαρακτηρισμούς για τον αμερικανό πρόεδρο σημειώνοντας: «Θα τιθασεύσω τον ψυχικά διαταραγμένο Αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά».

«Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να καταστρέψει τελείως τη Βόρεια Κορέα με έπεισε, αντί να με τρομάξει ή να με σταματήσει, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων», συμπλήρωσε απειλητικά ο δικτάτορας.

Η απάντηση του Τραμπ ήταν εξίσου επιθετική με τον πλανητάρχη να γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, ο οποίος είναι προφανώς ένας παράφρων που δεν τον ενοχλεί να λιμοκτονεί ο λαός του ή να σκοτώνει τους ανθρώπους του, θα δοκιμαστεί όπως ποτέ μέχρι τώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ