ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμοι να πληρώσουν κάθε τίμημα για το δημοψήφισμα τους οι ιρακινοί Κούρδοι (pics)

Έτοιμοι να πληρώσουν κάθε τίμημα για το δημοψήφισμα τους οι ιρακινοί Κούρδοι (pics)
REUTERS/Azad Lashkari

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν θα γίνει, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Μασούντ Μπαρζανί. Την ίδια ώρα όμως, η Τουρκία προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους κατά της διεξαγωγής του «παράνομου και απαράδεκτου», όπως χαρακτήρισε, δημοψηφίσματος. 

Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους», είπε ο Μπαρζανί ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής, αντικρούοντας τη διεθνή πίεση για ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα».

«Πλέον το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα (πολιτικά) κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

2017 09 22T180257Z 1428083818 RC1294DA9540 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS KURDS REFERENDUM

(REUTERS/Azad Lashkari)

«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα σοβαρό διάλογο (...) με τη Βαγδάτη, αλλά μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, επειδή τώρα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές μια νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει ακαριαία την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στις διενέξεις των δύο πλευρών σχετικά με το πετρέλαιο και άλλα οικονομικά ζητήματα.

2017 09 22T180608Z 1699105376 RC1D99593FC0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS KURDS REFERENDUM 1

(REUTERS/Azad Lashkari)

Σκληρή ανακοίνωση από την Τουρκία

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, κρίνοντας το «παράνομο και απαράδεκτο». Παράλληλα διαμήνυσαν ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το MGK, έπειτα από την σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να «ακυρώσει την απόφασή του αυτή όσο είναι ακόμη καιρός» για τη διεξαγωγή αυτού του «παράνομου και απαράδεκτου» δημοψηφίσματος.

2017 09 22T180810Z 1601676583 RC12E5E05E00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS KURDS REFERENDUM

Όπως υπογραμμίζεται, το δημοψήφισμα αποτελεί «ένα σοβαρό λάθος» και μια πρωτοβουλία «που απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

(REUTERS/Azad Lashkari)

Παράλληλα, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό που μάχεται κατά του ΙΚ, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα «θέτει πολλούς κινδύνους, τους οποίους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ