ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ο στρατός αναπτύχθηκε στη φαβέλα Ροσίνια όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών

Βραζιλία: Ο στρατός αναπτύχθηκε στη φαβέλα Ροσίνια όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών
EPA/FABIO TEIXEIRA

Ο στρατός της Βραζιλίας αναπτύχθηκε για να ενισχύσει την αστυνομία στις επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου στη Ροσίνια, τη μεγαλύτερη φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, που κατατρομοκρατούν τους πολίτες την τελευταία εβδομάδα. Οι αρχές στην πόλη έχουν δημοσιοποιήσει έναν απολογισμό που κάνει λόγο για τέσσερις θανάτους και πολλούς τραυματισμούς.

Το ξέσπασμα της βίας σημειώθηκε εν μέσω του φεστιβάλ Rock in Rio, στο νότιο άκρο της πόλης, στο οποίο συμμετέχουν ονόματα όπως η τραγουδίστρια Fergie ή το συγκρότημα Aerosmith, που προσελκύουν χιλιάδες νέους.

Τα επεισόδια άρχισαν την Κυριακή, όταν στη Ροσίνια εισέβαλαν περίπου 60 μέλη μιας συμμορίας που διεκδικεί τον έλεγχο της φτωχογειτονιάς.

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη συνοικία με το νότιο τμήμα της μεγαλούπολης αποκλείστηκε και δεκάδες αστυνομικοί κινούνταν σε αυτόν με βαρύ οπλισμό. Ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε κοντά σε μια στοά που περνάει κάτω από τη Ροσίνια, ενώ στήλες καπνού υψώνονταν από διάφορα σημεία.

Οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, καθώς οι συγκοινωνίες δεν λειτούργησαν, ενώ οι ελάχιστοι που αποτόλμησαν να βγουν έξω αρνήθηκαν να μιλήσουν σε δημοσιογράφους, λόγω του φόβου ότι θα υποστούν αντίποινα.

Ήταν ο κυβερνήτης της Πολιτείας Λουίς Φερνάντου Πεζάου αυτός που ζήτησε την επέμβαση του στρατού. Η Πολιτεία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι καθυστερήσεις των μισθών των αξιωματούχων, των δημοσίων λειτουργών και των αστυνομικών πολλές φορές κρατάνε πολλούς μήνες.

Ο υπουργός Άμυνας Χαούλ Γιούνγκμαν ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν 950 στρατιώτες για να χτενίσουν στη συνοικία, ενώ διεμήνυσε ότι στην Πολιτεία είναι διαθέσιμοι άλλοι 10.000 άνδρες του στρατού που μπορεί να κληθούν αν χρειαστεί.

Ανταλλαγές πυρών ακούγονταν την Παρασκευή και σε άλλες φαβέλες. Τα επεισόδια αποτελούν άλλη μια ένδειξη της αποτυχίας των προσπαθειών «αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης» στις φτωχοσυνοικίες, που είχαν αρχίσει το 2008, κι ενώ δεν έχει περάσει παρά μόλις ένας χρόνος μετά τα πυροτεχνήματα και τις γιορτές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, παιδιά που χάνουν τη ζωή τους από αδέσποτες σφαίρες σε εφόδους της αστυνομίας στις φαβέλες, αύξηση των ένοπλων ληστειών: το αίσθημα της ανασφάλειας είναι πανταχού παρόν στη μεγαλούπολη.

Κατά στοιχεία που δημοσίευσαν βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο, το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι ανθρωποκτονίες ξεπέρασαν τις 28.000 σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι διαπράττονται 155 την ημέρα, ή έξι την ώρα, στη χώρα των 208 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο αριθμός τους είναι σχεδόν κατά 7% υψηλότερος από τον περυσινό κι υποδεικνύει ότι ο ετήσιος απολογισμός των ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία ενδέχεται να ξεπεράσει τις 60.000 φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ