ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στη Βόρεια Κορέα - Η Κίνα κάνει λόγο για «περίεργη έκρηξη»

Σεισμός στη Βόρεια Κορέα - Η Κίνα κάνει λόγο για «περίεργη έκρηξη»
KCNA via REUTERS

Σεισμός 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα. Μπορεί η δόνηση όντως να είναι ασθενής, ωστόσο, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις πυραυλικές δοκιμές της χώρας. 

Η Νότια Κορέα, υποστήριξε, αρχικά, πως ο σεισμός έχει προκληθεί από φυσικά αίτια, όμως αναθεώρησε την αρχική εκτίμηση. Η Κίνα, ισχυρίστηκε πως η σεισμική δόνηση προέκυψε έπειτα από «περίεργη έκρηξη» ενώ τόνισε πως κατά τη δόνηση δεν έχει καταγραφεί εστιακό βάθος.

O Οργανισμός για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ωστόσο, αρκετή ώρα αργότερα, ανακοίνωσε ότι κατέγραψε δύο σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Κορέα, αλλά σημείωσε πως «προφανώς δεν οφείλονταν σε εκρήξεις».

Capture

Το πρακτορείο Xinhua επίσης μετέδωσε πως το επίκεντρο φαίνεται να είναι ίδιο σημείο που η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε την πυρηνική δοκιμή στις 3 Σεπτεμβρίου. Με τη σειρά τους και τα Ιαπωνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για νέα, πιθανή, πυρηνική δοκιμή.

Ο επικεφαλής της αρχής παρακολούθησης πυρηνικής δραστηριότητας, έγραψε στο Twitter ότι παρατηρείται «ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα»:

Σύμφωνα με tweet της αρχής παρακολούθησης πυρηνικής δραστηριότητας CTBTO, η ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα, σημειώθηκε περίπου 50 χλμ. από το σημείο των προηγούμενων πυρηνικών δοκιμών.

Από την πλευρά της, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ο σεισμός 3,5 βαθμών που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν σε έκρηξη ή ήταν ένα φυσικό φαινόμενο.

Το USGS επιβεβαίωσε ωστόσο ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 22 χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά του Σουνγκτζιμπέγκαμ, στη Βόρεια Κορέα, κοντά στη βασική περιοχή πυρηνικών δοκιμών της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ