ΚΟΣΜΟΣ

Alba: Ο αλμπίνο ουρακοτάγκος που ζει σε ημιάγρια κατάσταση (vid)

Alba: Ο αλμπίνο ουρακοτάγκος που ζει σε ημιάγρια κατάσταση (vid)
Wakaleo/BOSF/YouTube

Η Alba είναι η πιο σπάνια ουρακοτάγκος στον κόσμο. Όταν οι διασώστες τη βρήκαν, τον περασμένο Απρίλιο, μέσα σε ένα κλουβί σε χωριό του Βόρνεο της Ινδονησίας, έμειναν άφωνοι με το χρώμα του τριχώματός της.

Μεταφέρθηκε στο κέντρο του ιδρύματος για την επιβίωση των ουρακοτάγκων (Survival Borneo Orangutan – BOS) και εξετάστηκε από τους ειδικούς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι είναι η μοναδική αλμπίνο ουρακοτάγκος στον κόσμο.

Φτάνοντας στο κέντρο διαπιστώθηκε η εύθραυστη υγεία της, ενώ υπέφερε από παρασιτική μόλυνση, ήταν αδυνατισμένη και αφυδατωμένη.

Η τραυματική εμπειρία που βίωσε στη ζωή της, την κάνουν να είναι επιφυλακτική με τους ανθρώπους και να αντιδρά, μερικές φορές, βίαια.

Το στοιχείο αυτό δείχνει στους ειδικούς του ιδρύματος, ότι βρίσκεται σε ημιάγρια κατάσταση και η λύση για την επιβίωση της είναι να επιστρέψει δυνατή στη φύση.

Σύμφωνα όμως με τους υπεύθυνους του BOS δεν μπορεί ακόμα να επιστρέψει με ασφάλεια στην άγρια φύση καθώς η η κακή όραση και η ακοή, αλλά και η αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του δέρματος, την κάνουν ευάλωτη.

Έτσι, το BOS εργάζεται για να δημιουργήσει ένα ειδικό χώρο 12 στρεμμάτων γι' αυτήν, που περιβάλλεται από τάφρο, κοντά στο κέντρο αποκατάστασης των ουρακοτάγκων στο κεντρικό Kalimantan, στο Βόρνεο.

Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος, Nico Hermanu έκανε δημόσια έκκληση να συγκεντρώσει 80.000 δολάρια που απαιτούνται για την αγορά γης, όπου θα βρίσκονται και άλλοι τρεις ουρακοτάγκοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ