ΚΟΣΜΟΣ

Διαμάχη Τραμπ και NFL – Τι δηλώνουν οι δύο πλευρές και παίκτες του NBA

Διαμάχη Τραμπ και NFL – Τι δηλώνουν οι δύο πλευρές και παίκτες του NBA
REUTERS / CARLOS BARRIA

Μία έντονη διαμάχη έχει προκληθεί ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους πρωταθλητές του NBA, Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Αυτή η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε στις δηλώσεις των αθλητών που εξέφρασαν την επιθυμία τους να μην πραγματοποιήσουν την παραδοσιακή επίσκεψη στο Λευκό Οίκο και ανάφερε πως επιθυμεί να είναι γονατισμένοι όταν παίζει ο εθνικός ύμνος της χώρας στο γήπεδο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει έρθει ήδη σε αντιπαράθεση και με τους ιδιοκτήτες των ομάδων του NFL (Αμερικανικό ποδόσφαιρο) ζητώντας να απολύσουν τους παίκτες, που διαμαρτύρονται στην ανάκρουση του Αμερικανικού εθνικού ύμνου στο γήπεδο.

Η απάντηση του NFL

Ο επίτροπος του NFL, Roger Goodell, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «διχαστικό», καθώς ένας από τους διασημότερους αθλητές, ο Λεμπρόν Τζέιμς, τον αποκάλεσε «γελοίο» με αφορμή την ανάρτησή του Προέδρου στο Twitter, στην οποία «ακύρωσε» την πρόσκληση.

Ο Goodell υποστηρίζει επίσης πως η επιθυμία του Τραμπ να είναι γονατιστοί οι παίκτες κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, δείχνει μια «έλλειψη σεβασμού» για το σύνδεσμο και τους παίκτες του.

«Το NFL και οι παίκτες του, είμαστε στα καλύτερά μας όταν βοηθούμε στη δημιουργία μίας αίσθησης ενότητας στη χώρα μας και στην κουλτούρα μας. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εκπληκτική ανταπόκριση των συλλόγων μας και των παικτών στις τρομερές φυσικές καταστροφές που έχουμε βιώσει τον τελευταίο μήνα. Σχόλια όπως αυτά δείχνουν, δυστυχώς, μία έλλειψη σεβασμού προς το NFL, το σπουδαίο παιχνίδι μας και όλους τους παίκτες μας».

Η θέση της Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς

Η Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς δημοσίευσε το Σάββατο μία δήλωση, στην οποία δέχονταν την «ακύρωση πρόσκλησης» του Τραμπ:

«Σκοπεύαμε να συναντηθούμε όλη η ομάδα σήμερα το πρωί, ώστε να συζητήσουμε για μια πιθανή επίσκεψη στο Λευκό Οίκο. Δεχόμαστε όμως ότι ο Πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν είμαστε προσκεκλημένοι».

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης πως παρά το γεγονός ότι η ομάδα δεν πρόκειται να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, οι παίκτες της θα παρευρεθούν στην Ουάσιγκτον το Φεβρουάριο «για να γιορτάσουμε την ισότητα, την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση - τις αξίες δηλαδή που υποστηρίζουμε ως ομάδα».

Αντιδρά και ο Κόμπι Μπράιαντ

Ο πρώην παίκτης των Lakers, Κόμπι Μπράιαντ, επίπληξε επίσης των Αμερικανό Πρόεδρο με δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Ένας πρόεδρος που το όνομά του δημιουργεί διχασμό και θυμό. Ένας πρόεδρος που τα λόγια του προκαλούν διαφωνίες και μίσος, δεν είναι ικανός να «κάνει και πάλι μεγάλη την Αμερική».

Όλες οι επιθέσεις του Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε σε όλες τις κριτικές με μία σειρά αναρτήσεων στο Twitter. Έγραψε πως το να παίζεις για το πρωτάθλημα είναι «προνόμιο» και ότι οι παίκτες δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να παραβιάζουν την αμερικανική σημαία ή τις ΗΠΑ, χωρίς να διακινδυνεύουν να απολυθούν.

«Εάν ένας παίκτης θέλει να έχει το προνόμιο του να βγάζει εκατομμύρια δολάρια από το NFL θα πρέπει να μην έχει το δικαίωμα της έλλειψης σεβασμού» δήλωσε ο Τραμπ.

01

Στη συνέχεια, σχολίασε και την στάση του Goodell: «Ο Roger Goodell του NFL μόλις έκανε μια δήλωση προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συνολική έλλειψη σεβασμού που ορισμένοι παίκτες δείχνουν στη χώρα μας. Πείτε τους να αντισταθούν!».

Όλες αυτές οι αναρτήσεις του Τραμπ και οι έντονες αντιδράσεις σημειώνουν μία αξιοσημείωτη στιγμή: ο Πρόεδρος, ο επίτροπος του NFL και κορυφαίοι παίκτες του μπάσκετ, εμπλέκονται σε μια δημόσια διαμάχη περί ενότητας και πατριωτισμού.

Αθλητές και καλλιτέχνες αντιδρούν

Ο Λεμπρόν Τζέιμς ήταν από τους πρώτους αθλητές που αντέδρασαν στον Τραμπ.

Ο τραγουδιστής και στιχουργός John Legend, έγραψε στο Twitter πως ίσως να μην είναι καλή ιδέα η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο τη στιγμή που βρίσκεται μία δυσωδία εκεί.

«Ο Τραμπ ευδοκιμεί σε μία πολιτική διχόνοιας και χάους. Θέλει να στρέψει το έναν εναντίων του άλλου επειδή πιστεύει πως η δική του πλευρά μπορεί να κερδίσει».

Ο μουσικός παραγωγός και ράπερ, Sean "Diddy" Combs, δήλωσε πως η ομάδα αντιπροσωπεύει όλο το έθνος.


Υλικό από: NFL chief, NBA stars slam Trump

ΔΗΜΟΦΙΛΗ