ΚΟΣΜΟΣ

Κόρμπιν για Brexit: Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει όσο χρειάζεται

Κόρμπιν για Brexit: Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει όσο χρειάζεται
Jeff Overs/BBC handout via REUTERS

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι η μεταβατική περίοδος, η οποία είναι σχεδιασμένη ώστε να διευκολύνει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, θα πρέπει να διαρκέσει όσο είναι αναγκαίο.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε μια μεταβατική περίοδο όσο χρειάζεται... Θεωρώ ότι είναι αδύνατο κάποιος να δώσει έναν ακριβή χρονικό προσδιορισμό», δήλωσε ο Κόρμπιν στο BBC και πρόσθεσε ότι δεν φαντάζεται μια τέτοια περίοδο που θα διαρκούσε έως και μια δεκαετία.

Την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε τα σχέδιά της για μια μεταβατική περίοδο περίπου διετή.

«Φυσικά θα φύγουμε στα τέλη Μαρτίου του 2019 και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται πιθανότατα πολύ κοντά στην ημερομηνία αυτή» είχε δηλώσει η πρωθυπουργός.

Αναφερόμενη στη διετή περίοδο προσαρμογής μετά το 2019, είπε ότι «οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να μπορούν να έρχονται, να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως θα υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής, μια ουσιώδης προετοιμασία για το νέο καθεστώς».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδους θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές των δύο πλευρών με τους σημερινούς όρους και ότι η Βρετανία θα πρέπει επίσης να συμμετέχει στα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας. «Και γνωρίζω ότι ιδίως οι επιχειρήσεις θα καλωσορίσουν τη βεβαιότητα που παρέχεται με αυτόν τον τρόπο», συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ