ΚΟΣΜΟΣ

«Παιχνίδια πολέμου» κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν μια μέρα πριν το δημοψήφισμα

«Παιχνίδια πολέμου» κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν μια μέρα πριν το δημοψήφισμα
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Stringer

Οι ιρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν παιχνίδια πολέμου στην περιοχή κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτό μετέδωσε την Κυριακή ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ιράν, IRIB, μια μέρα πριν από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και όπως αναφέρει το Reuters, τα στρατιωτικά γυμνάσια, που εντάσσονται στις ετήσιες διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στο Ιράν, με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), επικεντρώνονται στην μεθοριακή περιοχή Οσχναβίεχ.

Το IRIB έκανε γνωστό πως σε αυτά, μετέχουν μονάδες πυροβολικού, εναέριες μονάδες και μονάδες τεθωρακισμένων.

Στρατιωτικές κινήσεις σχεδιάζει η Τουρκία

Η Άγκυρα επίσης δήλωσε το Σάββατο, ότι θα λάβει μέτρα ασφάλειας, όπως και "άλλα μέτρα", ως απάντηση στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, το οποίο μάλιστα, χαρακτήρισε «τρομερό λάθος».

Ερωτηθείς, αν μια διασυνοριακή επιχείρηση ήταν μια από τις επιλογές, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Φυσικά, είναι θέμα χρόνου ως προς το πότε θα εφαρμοστούν οι επιλογές μας για την ασφάλεια και την οικονομία. Θα καθοριστεί από τις τρέχουσες εξελίξεις».

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το δημοψήφισμα θα απειλούσε την ασφάλεια και θα τους υποχρέωνε να επιβάλλουν κυρώσεις εις βάρος ενός γείτονα και εμπορικού εταίρου της -παρότι δεν έχει διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτά τα αντίμετρα.

Στην χώρα, ζουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Κούρδοι με την χώρα να αντιμετωπίζει αρνητικά κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους ακόμη και έξω από τα σύνορά της, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα σκληρύνει τη στάση των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις παρότρυναν επίσης τις Αρχές της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιράκ να ακυρώσουν το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα δημοψήφισμα. Λένε, ότι η κίνηση της πετρελαϊκής κουρδικής περιοχής αποσπά την προσοχή από τον αγώνα κατά του αυτοαποκαλούμενου 'ισλαμικού κράτους'.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες

Με τη σειρά της, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ κάλεσε, την Κυριακή, τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μπορεί να ξεσπάσουν ταραχές κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που οργανώνεται τη Δευτέρα, από τις κουρδικές Αρχές.

«Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν να ταξιδεύουν εντός και εντός αμφισβητούμενων εδαφών μεταξύ της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) και της κυβέρνησης του Ιράκ», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία.

Σημειώνεται πως η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση ανθίσταται στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Βρετανίας να καθυστερήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Παρά τις προειδοποιήσεις και το τεταμένο κλίμα, οι κάλπες έχουν αρχίσει να στήνονται:

2017 09 24T121208Z 389946207 RC1B20FA2A00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS KURDS REFERENDUM
2017 09 24T121143Z 948202131 RC14A2B8C370 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS KURDS REFERENDUM
2017 09 24T121131Z 1097763936 RC1FEF70D0A0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS KURDS REFERENDUM

(Φωτογραφίες: REUTERS/Alaa Al-Marjani)

Η Τεχεράνη διέκοψε τις πτήσεις προς το ιρακινό Κουρδιστάν έπειτα από αίτημα της Βαγδάτης

Το Ιράν διέκοψε όλες τις πτήσεις του προς αεροδρόμια του ιρακινού Κουρδιστάν έπειτα από αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, μια ημέρα πριν από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται τον Κεϊβάν Κοσραβί, τον εκπρόσωπο της ανώτατης αρχής ασφαλείας του Ιράν, ο οποίος φέρεται να προσθέτει ότι το Ιράν προχωράει και στο κλείσιμο του εναέριου χώρου του σε πτήσεις που προέρχονται από το ιρακινό Κουρδιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ