ΚΟΣΜΟΣ

Η νίκη της Μέρκελ και η άνοδος του AfD στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου

Η νίκη της Μέρκελ και η άνοδος του AfD στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου
REUTERS/Fabrizio Bensch

Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου με τα περισσότερα μέσα να ασχολούνται με την ραγδαία άνοδο των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), που κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο ως τρίτη δύναμη, αλλά και την «πύρρειο» νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατέκτησε μία τέταρτη θητεία.

«Μεγάλες απώλειες για την Ένωση (σ.σ. CDU/CSU), το SPD σε ιστορικό χαμηλό, τρίτη δύναμη το AfD», αναφέρει η Die Welt στο εξώφυλλο της και κάνει μία ανάλυση για τις μετεκλογικές διεργασίες και την επόμενη ημέρα για τα κόμματα που εισέρχονται στην Βουλή.

«Η Μέρκελ είναι η μητέρα του AfD», σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες του κύριου άρθρου του Spiegel. «Είτε συνέβαλε είτε όχι στην άνοδο του κόμματος με την εισδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδο της εθνικιστικής δεξιάς στη γερμανική βουλή και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Τρίτη ισχυρότερη δύναμη το AfD», αναφέρει η Taz.die tageszeitung και αναλύοντας τονίζει πως «όσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ».

Η Frankfurter Allgemeine τονίζει πως «παρά τις απώλειες, η Ένωση ξανά καθαρός νικητής». «Είτε συνέβαλε είτε όχι στην άνοδο του κόμματος με την εισδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδο της εθνικιστικής δεξιάς στη γερμανική βουλή και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο».

«Η χώρα έχει αλλάξει. Δεν πρόκειται για κάτι αμελητέο. Αλλά ούτε είναι -ακόμη- και καταστροφή. Είναι μια πρόκληση. Εν τέλει έτσι είναι η δημοκρατία. Και με βάση τη διεθνή σύγκριση υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι η Γερμανία θα καταφέρει να φέρει εις πέρας και αυτήν την πρόκληση. Μπορεί να έχει και τα καλά του να δούμε και πάλι στη Βουλή αντιπαραθέσεις για το καλύτερο επιχείρημα. Και να μην κυβερνά πλέον μια υπερβολικά ισχυρή καγκελάριος, επειδή δεν ασκείται αντιπολίτευση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα της εκλογικής βραδιάς», αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία παράλληλα σχολιάζει την πτώση των ποσοστών του SPD διερωτώμενη: «Το ιστορικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) καταγράφει τα χειρότερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορία του και περνάει πλέον στην αντιπολίτευση, για να ανασυγκροτηθεί. Πού οφείλεται η πανωλεθρία;»

«Πολλοί πιστεύουν ότι ο άλλοτε πολλά υποσχόμενος υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών δεν είχε επαρκή χρόνο για να αναπτύξει το πρόγραμμά του και να γίνει ευρύτερα γνωστός στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Πολλοί δεν τον γνώριζαν, καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέφευγε να αναμειχθεί σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Επιπλέον μέχρι τα τέλη του 2016 δεν είχε εκδηλώσει φιλοδοξίες για το χρίσμα του SPD, το οποίο φαινόταν να κατοχυρώνεται στον αντικαγκελάριο και προσωπικό του φίλο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ», απαντά.

«Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 50 χρόνια ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό και εν πολλοίς ρατσιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. «Θα διαθέτει πρόεδρο σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ίσως και να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, με άλλα λόγια θα είναι σε θέση να συνπροσδιορίζει την πολιτική ατζέντα. Αυτό είναι λυπηρό, ντροπιαστικό και θα οδηγήσει στην αλλαγή του κλίματος στη χώρα». Όσον αφορά τις αιτίες της ανόδου το μέσο παρατηρεί: «Το ότι ήρθαν τα πράγματα έτσι, την ευθύνη φέρει σε μεγάλο βαθμό η Μέρκελ». «Το μεγαλύτερο επίτευγμά της κατά την απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ότι το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2015 έδειξε ανθρωπισμό και άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία. Το μεγαλύτερο λάθος της ότι στους επόμενους μήνες με το να επαναλαμβάνει συνεχώς την περίφημη φράση ‘θα τα καταφέρουμε' προκάλεσε την εντύπωση ότι θέλει να αποσιωπήσει τα προβλήματα από την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Αυτό έσπρωξε ψηφοφόρους στο AfD, που το 2013 πήρε 4,7%».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ