ΚΟΣΜΟΣ

Αποφασισμένες να προχωρήσουν με το δημοψήφισμα οι καταλανικές Αρχές

Αποφασισμένες να προχωρήσουν με το δημοψήφισμα οι καταλανικές Αρχές
REUTERS/Susana Vera

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα γίνει την 1η Οκτωβρίου, διαμήνυσε ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ, παρά τις απαγορεύσεις από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, που έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό. Παράλληλα, ο Πουτζεμόντ τόνισε πως το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα εφαρμοστεί πλήρως.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Λα Σέξτα, ο Πουτζεμόντ διατράνωσε πως παρά τις δικαστικές απαγορεύσεις και τις αστυνομικές επεμβάσεις για να διαλυθεί ο μηχανισμός διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι κάλπες θα στηθούν και θα στελεχωθούν οι επιτροπές στα εκλογικά τμήματα . Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μόνο που δεν θα αφήσει να διεξαχθεί είναι το «βρώμικο παιχνίδι».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Καταλονία ναι μεν δεν διαθέτει όλα τα «συστατικά» που θα ήθελε για να οργανώσει καλύτερα το δημοψήφισμα, εντούτοις διαθέτει τα «απαραίτητα» για να το κάνει.

Ο Πουτζεμόντ δήλωσε αναφορικά με το αποτέλεσμα, πως αμέσως μετά την έκδοσή του θα συγκαλέσει την κυβέρνησή του, θα ακούσει το τοπικό Κοινοβούλιο και θα δει τι αποφάσεις θα λάβει. Πάντως, όπως τόνισε, «τώρα» πλέον βρίσκεται πάνω στο τραπέζι σοβαρά η πρόταση να κηρύξει μονομερώς η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

2017 09 24T110441Z 1595859810 RC13F9BC82A0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

(REUTERS/Jon Nazca)

Ο Πουτζεμόντ για μία φορά ακόμη κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι «αρνείται να κάνει πολιτική» και πως προσπαθεί να πλήξει την αυτονομία «από την πίσω πόρτα, πλήττοντας το Σύνταγμα και χωρίς να παρουσιάζεται αυτοπροσώπως». Όπως τόνισε, δεν έχει λάβει μηνύματα συμπαράστασης από ευρωπαίους αρχηγούς, ή αξιωματούχους, υπέρ του δημοψηφίσματος, όμως πρόσθεσε πως ούτε ο ίδιος, ούτε και η κυβέρνησή του το επεδίωξαν και ούτε πιστεύει ότι αυτό θα γίνει.

Το Οικονομικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη έχει καλέσει σήμερα, Δευτέρα, τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, ο οποίος κατηγορείται για εκτροπή δημοσίων πόρων για τη διεξαγωγή του προηγούμενου δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014.

Μεταξύ των Καταλανών πρώην αξιωματούχων, πέραν του Μας, έχουν κληθεί να καταθέσουν στο Οικονομικό Δικαστήριο οι πρώην σύμβουλοι (υπουργοί) της τοπικής κυβέρνησης Τζουάνα Ορτέγα, Ιρένε Ριαγκάου, και Φρανσέσκ Ομς, που επίσης κατηγορούνται για την εκτροπή πόρων για το δημοψήφισμα, όπως και άλλα πολιτικά στελέχη και τεχνικοί των συμβουλίων Προεδρία και Διακυβέρνησης της «Τζενεραλιτάτ».

Πηγές προσκείμενες στους κατηγορούμενους δήλωσαν στο Ισπανικό Πρακτορείο (EFE), πως κανείς τους δεν προτίθεται να παρουσιασθεί αυτοπροσώπως και θα αφήσουν την εκπροσώπησή τους στους συνηγόρους τους

Τα... Looney Toons στην υπηρεσία της Μαδρίτης

Οι Αρχές της Μαδρίτης συνεχίζουν απρόσκοπτα τις προσπάθειες τους να παρεμποδίσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ωστόσο η απόφαση των υπευθύνων να στεγάσουν τους αστυνομικούς που αποστέλλει η Μαδρίτη στην Καταλονία για τις ανάγκες του σκοπού αυτού σε ένα κρουαζιερόπλοιο με εικόνες των κινουμένων σχεδίων Looney Toons, έχει προκαλέσει κύμα γέλιου στα social media.

Συγκεκριμένα, το κρουαζιερόπλοιο των δημοφιλών παιδικών ηρώων φιλοξενεί τους 6.000 αστυνομικούς που έχουν κινητοποιηθεί στην Καταλονία για την εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων για το δημοψήφισμα.

Το γνωστό σε όλους «πλοίο του Τουΐτι (el barco de Piolín)» είχε προκαλέσει πολλά ειρωνικά σχόλια σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιήθηκε ως άλλο ένα επιχείρημα από τους αυτονομιστές για να καταγγείλουν τον παραλογισμό της Μαδρίτης να κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς.

2017 09 24T194736Z 630041509 RC1F33FC3B40 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

(REUTERS/Albert Gea)

Από χθες, Κυριακή, συνεργεία άπλωσαν μεγάλα πανιά για να καλύψουν τις εικόνες του Τουΐτι, του γάτου Σιλβέστερ, του Δαίμονα της Τασμανίας, και άλλων ηρώων των κινουμένων σχεδίων Looney Toons, που διακοσμούσαν τα πλευρά του κρουαζιερόπλοιου Moby Dada, στο οποίο στρατωνίζονται πολλοί από τους μετακλητούς αστυνομικούς στο λιμάνι της Βαρκελώνης.

Πηγές από την περιοχή τόνιζαν στην εφημερίδα La Vanguardia πως η επιχείρηση να καλυφθούν οι εικόνες είχαν ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου, όμως οι ισχυροί άνεμοι σήκωναν τα πανιά και δυσχέραιναν τη δουλειά των συνεργείων.

Μετά πολλές προσπάθειες, τα συνεργεία κατόρθωσαν να καλύψουν τουλάχιστον το πλευρό του πλοίου που διακρίνεται από την πόλη, με τη μία από τις αναπαραστάσεις του Τουΐτι. Η άλλη πλευρά, που δίνει προς τη θάλασσα και περιλαμβάνει τα σχέδια του άλλου Τουΐτι, του Σιλβέστερ και του Ταζ, δεν έχουν καλυφθεί ακόμη. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το κίνητρο που ώθησε τις Αρχές να λάβουν αυτήν την απόφαση τώρα, μιας και η «ζημιά» έχει γίνει.

spain

(Twitter/@NoeMartri)

Αλλά δεν είναι εύκολες και οι συνθήκες διαβίωσης και στο εσωτερικό των τριών πλοίων που ενοικίασε η κυβέρνηση από καταλανικές πόλεις με λιμάνι, προκειμένου να στεγάσει τους 6.000 αστυνομικούς που έχει αναπτύξει για την τήρηση των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ένας από τους αστυνομικούς ανήρτησε βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο διαμαρτυρόταν για τις στενές καμπίνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ